Nog niet zo heel lang geleden heb ik de manuka honing ontdekt. En ik ben er inmiddels helemaal verslingerd aan. Het is niet alleen heerlijk door de Griekse yoghurt, havermout of mijn zelfgemaakte raw snickers-repen, maar het is ook super goed voor je huid!
Manuka honing is een speciale soort honing. Het is gemaakt door bijen die hun stuifmeel van de speciale manukastruik halen. Deze struik groeit alleen in Nieuw-Zeeland en Australië. De honing is ietsje donkerder en steviger dan ‘gewone’ honing en heeft een heerlijke sterke smaak. Maar dat is niet wat ‘m zo bijzonder maakt. Manuka honing heeft een antibacteriële werking en doodt schimmels. Dit zorgt ervoor dat de honing ideaal is om bijvoorbeeld als gezichtsmasker te gebruiken als je last hebt van huidproblemen zoals acné.
UMF en MGO?
Je kunt de honing kopen in verschillende ‘sterktes’. Deze sterktes worden bepaald door twee factoren, de UMF en MGO factor. De UMF (Unique Manuka Factor) geeft aan hoe sterk de actieve enzymen in de honing zijn. Deze enzymen zijn belangrijk omdat ze de strijd met de bacteriën aangaan. De UMF wordt aangegeven met een nummer. In veel webshops is honing te koop met een UMF van 5 tot 25. Hoe hoger het getal hoe sterker de antibacteriële werking is. Naast de UMF, bevat manuka honing ook een MGO factor. Dit geeft aan hoeveel van de stof methylglyoxal er in de honing zit. Ook hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe sterker de honing.
Omdat ik zelf best wel last heb van huidproblemen, heb ik honing met een hoge waarde (MGO 400+ UMF 20+). Maar daar hangt ook een flink prijskaartje aan. Heb je een ‘normale’ huid, of af en toe een puistje, dan kun je prima uit de voeten met een lagere sterkte. Maar goed, het masker!
Dit heb je nodig
Voor 1 maskertje
2 tot 3 theelepels honing
Een snufje kaneel
Zo maak je het
Met maar twee ingrediënten is dit niet het moeilijkste DIY maskertje, maar wel een hele effectieve. Doe de honing en de kaneel samen in een bakje en roer het goed door elkaar. Let op dat je niet te veel kaneel gebruikt, dan kan je huid gaan prikken. Laat het masker zo’n 10 tot 20 minuten op je gezicht zitten en spoel het daarna af met lauwwarm water. Verwen je huid daarna met een lekkere voedende crème. Gebruik dit masker ongeveer één keer in de tien tot veertien dagen.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit masker! Deel je mening hieronder :)
[divider]
Beeld: Alba Soler Photography & Nick in exsilio