Verbeter die stofwisseling!

Eten is om van te genieten. Behoorlijk balen dus als je na een heerlijke maaltijd last krijgt van je buik of je darmen. Elke vrouw heeft wel eens last van haar stofwisseling, in meer of meerdere mate. Niets om je voor te schamen, maar vervelend is het wel. Gelukkig kun je er met wat simpele tips snel wat aan doen. 

broodGlutenvrij als het kan
Steeds meer mensen ontdekken dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed tegen gluten kunnen. In veel tarwerijke producten zit een koolhydraat die slecht verteerbaar is en kan gaan gisten in je buik. Met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig zijn er tegenwoordig hartstikke veel lekkere alternatieven beschikbaar. Vooral in natuurwinkels verkopen ze lekkere varianten van bijvoorbeeld speltbrood.

Vlees en fruit: eet het niet samen
Bepaalde combinaties van voedingsmiddelen kunnen vervelende gevolgen hebben in jouw maag of darmen. Eet bijvoorbeeld geen fruit en vlees in één maaltijd. Fruit is sowieso slecht te combineren met andere voedingsmiddelen omdat het een stuk sneller verteert. Je lichaam verteert fruit in zo’n 30 tot 40 minuten, terwijl het over bepaalde vleessoorten (zoals varkensvlees, rood vlees en gevogelte) tot wel zes uur kan doen. Omdat het fruit niet ‘weg’ kan door het vlees, gaat het gisten in je buik. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Eet je fruit een half uur vóór of drie uur na je maaltijd om problemen te voorkomen. Wil je toch fruit toevoegen aan bijvoorbeeld een salade? Laat dan het vlees weg.

Problemen met je buikZuinig met zuivel
Zuivel is lang niet zo goed als je misschien denkt, zeker niet voor je buik. Twee ingrediënten zorgen voor problemen; caseïne en lactose. Caseïne is een soort eiwit en zit in melk, yoghurt, kaas en verschillende soorten room. Lactose is een natuurlijke suiker die je in alle zuivelproducten terugvindt. Je lichaam kan deze stoffen maar moeilijk verteren, waardoor jij last kunt krijgen van je darmen. Eet daarom zo min mogelijk zuivel en vermijd het helemaal in de ochtend. Kies voor zuivelvrije, plantaardige varianten als amandel- of hazelnootmelk.

Bonen en peulvruchten? Beter niet!
Bonen en peulvruchten zijn goed voor je toch? Niet voor iedereen! Heb je snel last van een opgeblazen gevoel of andere darmproblemen, dan kun je deze groenten beter links laten liggen. Dat komt door de combinatie van zetmeel en eiwit in bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen verteren allebei op een compleet andere manier. Geen probleem als je een goede spijsvertering hebt, maar als je buik snel van slag is, kun je snel last krijgen van een opgeblazen gevoel. Ook pinda’s vallen overigens onder de peulvruchten, dus het kan zeker helpen om de pindakaas even te laten staan en te vervangen door een andere notenpasta.

avocadoLet op met vet
Met sommige voedingsmiddelen heeft je lichaam meer moeite dan met andere. Vet bijvoorbeeld, is lastiger te verteren. Aan de ene kant is dat goed, want als iets langer duurt om te verteren, heb je ook minder lang een hongergevoel. Maar heb je last van je buik? Probeer eens een tijdje om voedingsmiddelen op basis van olie te vermijden. Stop niet helemaal met het eten van vet, want goede vetten heb je zeker nodig. Haal die bijvoorbeeld uit noten en avocado.

Houd het simpel
Hoe meer ingrediënten je in je maaltijden gebruikt, hoe groter de kans is dat je lichaam reageert op één van die ingrediënten of een combinatie daarvan. Houd het simpel en, misschien nog wel belangrijker: maak je maaltijden zelf klaar! Vermijd dus bijvoorbeeld kant-en-klare pastasauzen en andere zakjes en potjes die je in de supermarkt vindt. Daar zijn veel stoffen aan toegevoegd  die je helemaal niet nodig hebt, en die je stofwisseling alleen maar in de war kunnen schoppen.

Heb jij ook snel last van je buik? Welke dingen doe of laat jij om er zo min mogelijk last van te hebben?

[divider]
Beeld: Emily CarlinHelga Weber en Neil Conway

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>