Uien snijden zonder te huilen? Ja dat kan echt!

Brandende, geïrriteerde en tranende ogen. Dat is wat de meeste van ons ervaren als we een ui snijden. Zeker als we meer dan één uitje moeten choppen, houden we het meestal niet droog. Gelukkig zijn er oplossingen voor! Wie weet werkt een van deze acht oplossingen ook voor jou. 

Uien snijden1. Zet een bril op
Hoewel een gewone bril ook kan werken tijdens het uien snijden, heb ik het hier over een duikbril. Dat staat een beetje gek, maar ja als je een kilo uien in stukjes moet snijden, lijkt zo’n duikbril misschien zo gek nog niet. Omdat de bril je ogen volledig afsluit, kunnen de dampen van de uien niet bij je ogen komen. Het resultaat: perfect gesneden uitjes, zonder tranende ogen.

2. Gebruik een scherp, roestvrijstaal mes
Veel professionele chefs zweren bij een scherp mes als middel om tranende ogen tegen te gaan. Dit komt doordat een scherp mes de ui meer intact laat en dus de deeltjes die jouw ogen irriteren, minder beïnvloed. Een roestvrij stalen mes absorbeert een deel van de stofjes die uit te ui komen. Nóg een extra reden om goede messen te gebruiken dus.

3. Ga naast een vlammetje staan
Vuur trekt het sulfur uit de ui aan. Dit stofje is verantwoordelijk voor jouw tranende ogen. Doordat het als een magneet naar het vuur wordt getrokken, hebben jouw ogen er minder last van. Zet dus een brandende kaars naast je neer of zet een pit op je fornuis aan. Hoe dichter je bij het vuur staat, hoe effectiever het is. Maar pas op dat je haar niet in de fik vliegt, natuurlijk :)

4. Gebruik een koude ui
Het klinkt misschien gek, maar leg je ui eens een half uur in de koelkast voordat je ‘m gaat snijden. Omdat de ui koud is, worden de cellen in jouw ogen als het ware verdoofd. Hierdoor zullen ze minder snel gaan tranen. Dit is een van de meest beproefde tips uit dit lijstje en werkt voor veel mensen.

5. Kauw op iets
Steek een stukje kauwgom in je mond voordat je uien gaat snijden en je zult zien dat je veel minder last hebt van tranende ogen. Vreemd? Nee hoor! Als je ergens op kauwt, adem je vaak door je mond in plaats van door je neus. Je hebt zo meer kans dat je de sulfur uit de ui inademt. Hierdoor irriteert het je ogen niet.

6. Ventilator to the rescue
Simpel maar doeltreffend: zet een ventilator naast je neer als je uien snijdt. Zorg er wel voor dat deze de uienwalm van je weg blaast, anders heb je het tegenovergestelde effect.

7. Laat het uiteinde zitten
Snij jij ook eerst de uiteindes van de ui af? Voor sommige mensen helpt het om maar één uiteinde er af te snijden en vervolgens de ui te snijden. Kleine moeite om uit te proberen, toch?

8. Azijn
Als je echt alles hebt geprobeerd om die tranende ogen te stoppen, kun je azijn gebruiken. Verveel een beetje over je snijplank voordat je de ui gaat snijden. Hierdoor zou je minder last van je ogen moeten hebben. De azijn zorgt er namelijk voor dat de sulfur geen reactie meer kan opwekken bij je ogen. Traanvrij snijden dus!

Ken jij ook nog een goede tip om tranende ogen te voorkomen tijdens het snijden van uien? Deel ‘m hieronder!

[divider]
Beeld: Ewige

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>