Sulfaten, siliconen en parabenen: een blik op de inhoud van je shampoofles

‘Zonder sulfaten’ of ‘vrij van parabenen’, prijkt er steeds vaker op flessen shampoo. Hoewel ik zelf krampachtig vasthoud aan mijn John Frieda krullenshampoo (ik heb drie back-ups), hebben de sulfaten, siliconen en parabenen mijn nieuwsgierigheid gewekt. Wat doen deze ingrediënten, en waarom zou ik ze niet in mijn shampoo willen hebben? Alle ins en outs over sulfaten, parabenen en siliconen.Wat zit er eigenlijk in je shampoo

Sulfaten
Dit ingrediënt zorg voor het effect dat je wilt van shampoo: schoon haar. Sulfaten hebben een reinigende werking en halen het vette laagje van je hoofd en haar af. Daarnaast zorgen sulfaten ervoor dat je shampoo lekker schuimt tijdens het wassen. Klinkt goed, zou je denken. Toch kunnen sulfaten er ook voor zorgen dat je haar te goed gewassen wordt. Agressieve sulfaten ontvetten het hoofd en haar zó goed dat ook het natuurlijke olielaagje weggevaagd wordt. Resultaat hiervan is een kriebelende hoofdhuid en droog, dof haar. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. De huid gaat het gebrek aan olie en talg compenseren door hier heel veel van aan te maken, waardoor je nog steeds rondloopt met een vette coupe.

Heb je een gevoelige, jeukende, schilferige hoofdhuid? Check de ingrediëntenlijst op je shampoofles eens, misschien staat één van de volgende veel gebruikte sulfaten er wel op. Het proberen van een sulfaatvrije shampoo kan dan de moeite waard zijn!

  • Ammonium Lauryl Sulfate
  • Ammonium Laureth Sulfate
  • Sodium Lauryl Sulfate
  • Sodium Laureth Sulfate

Siliconen
Naast reinigen, zorgt shampoo ervoor dat je haar er gezond uit ziet. Maar is je haar wel echt zo gezond als het lijkt? In shampoo (en vooral ook in conditioner, haarmaskers en serums) zitten siliconen die een glanzend, zacht laagje om je haren vormen. Mits dit laagje van plantaardige siliconen is, kan deze geen kwaad. Plantaardige siliconen zijn uitwasbaar, waardoor een ‘oud’ laagje siliconen bij een wasbeurt weer uit het haar gespoeld wordt. Minder goed zijn synthetische siliconen. Deze zijn niet zo makkelijk uitwasbaar, waardoor er meerdere laagjes siliconen over elkaar heen komen te liggen. Het resultaat is misschien wel een kop gezond, pluisvrij haar, maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde. Door alle laagjes siliconen raakt je haar afgesloten, waardoor het uitgedroogd, gevoelig en beschadigd raakt. En zeg maar hallo tegen die bad hair day, want je haar wordt er op den duur ook zwaar en slap van.

Wil je weten hoeveel siliconen er in jouw haarverzorgingsproducten zitten? Het betreft alle ingrediënten die eindigen op –cone. Handig weetje: de ingrediënten moeten geordend worden op gewicht. Het ingrediënt dat als eerst genoemd wordt, zit er dus in grote hoeveelheid in. Het laatst genoemde product is waarschijnlijk amper aanwezig.

Parabenen
Parabenen zijn niet per definitie slecht, ze zijn zelfs hard nodig! Parabenen worden namelijk vaak gebruikt als conserveringsmiddel en zorgen ervoor dat cosmeticaproducten niet bederven. De hoeveelheid parabenen in een product verschilt. Een hygienisch sprayflesje heeft bijvoorbeeld minder parabenen nodig dan een pot crème waar je steeds met je hand (= bacteriën!) in zit.

De reden dat ik parabenen toch noem, is de discussie der er de laatste tijd is om dit ingrediënt. Parabenen worden vaak in één zin genoemd met borstkanker. Het ingrediënt zou door de huid kunnen dringen en door de zwakke oestrogene werking kankergezwellen ontwikkelen. Hard bewijs is daar echter niet voor, dus echt bang voor parabenen hoeven we niet te zijn.

Mocht je, voor het geval dat, parabenen toch liever willen mijden, dan zijn dit een paar veel gebruikte: methylparabenen, ethylparabenen en propylparabenen.

Welke shampoo?
Nu nog op zoek naar een shampoo zonder troep! Twee suggesties:

J Beverly Hills AddBody shampoo

De J Beverly Hills AddBody shampoo bevat plantaardige siliconen en is vrij van sulfaten en parabenen. Een fles van 350ml kost €25,40.

Andrélon Natuurlijk Puur shampoo

Een goedkoper alternatief is Andrélon Natuurlijk Puur shampoo (300ml voor €3,69) zonder siliconen, parabenen en kleurstoffen. De shampoo bevat helaas wel sulfaten.

Vond je dit artikel interessant? Hier ontdek je 7 redenen waarom iedereen natuurlijke verzorgingsproducten zou moeten gebruiken.

[divider]
Beeld:SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

Dieuwertje

Blogger voor Feel Magazine. Heeft een gigantisch gat in haar hand en is een groot fan van katten. Friemelt non stop aan haar haren en houdt van schrijven, muziek, (veel) lekker eten en droge humor.

5 Comments
  1. silliconen in de shampo zijn echt niet slecht voor je haar ze .zelf in de dure kappersshampoo’s zit het in elke vrouw over gans de wereld gebruikt het. dan kan het onmogelijk zo slecht zijn e ik gebruik het al jaren mijn haar is mooi en nooit problemen mee.

    1. Hoi Kelly,
      Siliconen zijn ook zeker niet per definitie slecht voor je haar. Wel sluiten ze je haar en hoofdhuid af en kunnen ze zorgen voor build up. De siliconen worden dan niet helemaal uit je haar gewassen, waardoor ze zich opstapelen en je haar zwaar en slap kan worden. Mocht je daar last van hebben, dan is een shampoo zonder siliconen het proberen waard! Zo niet, dan lekker bij je huidige shampoo blijven :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>