Succesvol afvallen: je levensstijl aanpassen

De één heeft geluk met een snelle stofwisseling, de ander heeft prachtig haar dat altijd goed zit, nog een ander heeft een hele gave huid en sommigen hebben prachtige ogen waar je in kunt verdrinken.

zelfgemaakt ijsjeZo hebben we allemaal wel iets waar we trots op zijn. Daar staat vaak tegenover dat er ook iets is wat je niet mooi vindt of wat niet meezit.

Dat heb ik met mijn gewicht. Nou is er de afgelopen jaren op emotioneel gebied veel, heel veel gebeurd. Daardoor at ik ’s avonds vaak laat, zo rond 9 uur. Slechter voor je lichaam kan het bijna niet. Ik at van maandag tot en met vrijdag wel veel groente en fruit, maar als ‘extra’. Eerst een pakje Sultana en daarna nog een appel of een banaan. Het weekend was helemaal drama. Vrijdag friet, zaterdag pizza, zondag ontbijt harde broodjes met kaas en als avondeten chinees. Je begrijpt dat niemand hier slank van blijft, maar daarnaast heb ik er ook aanleg voor. Ik heb een hele trage stofwisseling. Dit houdt in dat je niet vaker dan 1 a 2 keer per week naar het toilet hoeft. Ook heb je het vaak koud en voel je je sloom. Bij een snelle stofwisseling is dit precies andersom.

De knop om
Afgelopen jaar in mei ging opeens de knop om. Na het lezen van veel blogs over gezond eten en sporten moest ik aan de slag. Van de een op de andere dag heb ik al het slechte en vooral ongezonde eten weggegooid. Doei chips, doei boterhammen, dag kaas (48+), hallo havermout, hallo yoghurt en hallo fruit en groente.

Ik wilde niet aan een dieet beginnen, want dat werkt gewoonweg niet. Er zijn vast succesverhalen, maar ik geloof er niet in. Je moet je hele levenswijze aanpassen wil je voor altijd ‘slank’ zijn en goed in je vel zitten.

Natuurlijk heb ik in het begin wat meer weggelaten dan ik nu doe. Maar dat komt omdat ik op een bepaald gewicht wilde komen. Dat gewicht heb ik trouwens nog niet bereikt, maar na een tijdje kan je best zo nu en dan wat lekkers eten.

Hoe mijn dag er dan eigenlijk uitziet? Verwacht niet dat er moeilijke of gekke dingen in mijn levensstijl zitten hoor. Want je kunt shakes niet je hele leven drinken en bepaalde soorten drankjes word je ook echt niet vrolijk van als je ze elke dag drinkt. Nee, ik ben afgevallen en blijf op gewicht met eigenlijk heel normale voeding.

Breakfast-inspirationMijn dagindeling (voorbeeld):
06:15 ontbijt deel 1: twee of drie kiwi’s (goed voor de stoelgang) een glas lauw water met citroensap van een halve citroen en extra vitaminepillen. Je moet voor jezelf uitzoeken welke vitaminen voor jouw lichaam belangrijk zijn.

07:00 ontbijt deel 2: 200ml magere yoghurt, 30 gram havermout, 5 gram lijnzaad, 5 gram zonnebloempitten + wat blauwe bessen of aardbeien.

08:30 koffietijd: probeer je koffie in ieder geval zonder suiker te drinken. Een scheutje melk kan vaak niet zoveel kwaad. Je went er naar een week al aan om het zonder suiker te drinken.

10:00 tussendoortje deel 1: twee rijstwafels en twee plakjes kalkoen of kipfilet.

11:00 tussendoortje deel 2: 1 appel.

13:00 lunch: 2 volkoren crackers met 2 plakjes kalkoen of kipfilet. Schijfjes komkommer, wat worteltjes en een sinaasappel.

15:00 tussendoortje deel 1: 1 banaan.
Groente-ovenschotel

16:00 tussendoortje deel 2: wat wortels en stukjes komkommer.

17:30 koffietijd!

18:30 diner: bijvoorbeeld een groenteschotel uit de oven. Bloemkool, courgette en boontjes gemengd met blokjes kipfilet en een sausje van eieren en amandelmelk. Bekijk het recept.

20:30 tussendoortje: bakje galia meloen.

Variaties
Natuurlijk wisselen de tussendoortjes regelmatig, maar zo kun je zien wat er goed is voor je lichaam. Zo drink ik als tussendoortje ook regelmatig een groene shake met spinazie en banaan. Extra portie groente weer binnen voor die dag! Gekookte eieren of een handje noten (ongezouten en geen pinda’s) zijn ook erg gezond als tussendoortje.

Ook komen er steeds meer gezonde dingen op de markt als het brood en broodbeleg betreft. Zo kan het geen kwaad als je zo nu en dan een speltboterham als lunch eet. Of probeer eens pannenkoekjes, bijvoorbeeld met havermout of banaan.

Minimaal 6 keer per dag eten
Het lijkt zo alsof ik heel veel eet op een dag, omdat ik vaak eet. Maar door regelmatig te eten, versnelt je stofwisseling. Je kunt beter 6x per dag kleinere porties eten dan 3 grote maaltijden. Ik eet zelfs 8x per dag en daar voel ik me goed bij. Het aantal calorieën (iedereen valt op een andere manier af, ik heb vooral naar calorieën gekeken) zit behoorlijk onder het aantal van het geen dat een ‘normaal’ persoon eet. En toch eet je bijna de hele dag door. Zo blijft je stofwisseling bezig en heb je niet telkens dat hongergevoel wat je bij veel diëten wel hebt.

Extra tips
Wat nog meer helpt? Sporten! En ja, 4 keer per week is het beste, maar dat gaat bijna niet als je school, werk en een sociaal leven hebt. Begin bijvoorbeeld met 2x per week. Heb je geen geld voor de sportschool kun je beginnen met hardlopen, touwtje springen of 2 a 3 avonden in de week 1,5 uur wandelen. Met lopen wordt trouwens de vetverbranding direct aan de gang gezet!

Probeer minimaal 8 uur slaap per nacht te krijgen. Slaap is echt een wondermiddel! Je wordt niet slapend slank, maar zonder voldoende slaap zal het afvallen wel langzaam gaan. En hoe fijn is het om jezelf een hele dag fit te voelen? Als je een dag vrij bent is een dutje van 25 minuten midden op de dag ook een wondermiddel. Kan je lichaam heel even herstellen van alle drukte en voel je, je daarna als herboren.

Zoals ik al zei is dit geen dieet, maar een levensstijl. Als je vindt dat je op gewicht bent, ga je gewoon verder met deze levensstijl. Alleen voeg je dan her en der wat eten toe. Een extra sinaasappel bij de lunch, een handje noten bij een van de tussendoortjes of één a twee keer per week pasta eten, kies dan natuurlijk wel voor spelt of volkoren.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen stimuleren als je al enige tijd van plan bent iets aan je levensstijl te veranderen. Laat hier gerust een reactie achter, dat vind ik erg leuk!

[divider]
Beeld: Anouk Liebers

Anouk

Anouk studeert momenteel Communicatie en Multimediadesign. Woont in een appartement met haar vriend en samen zijn ze in huis altijd aan het klussen. Als ze genoeg gespaard heeft vertrekt ze het liefst om de hele wereld te kunnen omarmen. Wat ze zo nu en dan in de vakanties al doet. Heel nieuwsgierig van aard, een health freak, drinkt liters koffie en thee per dag en in het weekend wordt dat ingeruild voor een glas wijn. Lezen en schrijven zijn haar grootste passies en ze wil de wereld meegeven dat je gelukkig moet zijn met alle kleine dingen. Ze deelt haar verhalen graag op www.anoukliebers.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>