Het is de tijd van het jaar waarin veel mensen last krijgen van stress. School en werk zijn in volle gang en nemen veel tijd en energie in beslag. De ene na de andere taak komt op je lijstje te staan en het werk stapelt zich steeds meer op. Soms kan het je allemaal even te veel worden en krijg je last van stress. Dat is heel normaal, maar helaas niet zo goed voor je. Door te veel stress kan je ziek worden of zelfs een burn-out krijgen. Hierbij een stappenplan om het stressniveau te verlagen en je weer goed en gezond te voelen.
1. Lijstjes, lijstjes, lijstjes!
Iets wat al enorm veel kan helpen, is het opschrijven van je gedachten. Als het gaat om taken en opdrachten die je nog moet doen, werkt een to-do lijstje het beste. Een enorme aanrader is de app Google Keep. Je kan hiermee notities, foto’s en geluidsbestanden bijhouden. Eigenlijk alles wat belangrijk is om te onthouden. Maar wat vooral heel fijn is, zijn de checklists die je kan maken in de app. Elke keer als je een taak hebt volbracht, kan je die afvinken. Dat werkt heel motiverend en elke keer als je iets afvinkt, is dat weer een stukje minder werk.
2. All about timing
Stap twee: overzicht creëren. Als je je taken allemaal hebt opgeschreven, ga je prioriteiten stellen. Stel jezelf de vraag: wat is de belangrijkste taak op mijn lijst? Zet alles in volgorde van belangrijkheid, met de hoogste prioriteit bovenaan. Nu kun je een schema maken met welke taak je op welke dag en op welk moment zal gaan uitvoeren. Zet erbij hoe lang je denkt bezig te zijn met elke opdracht, zodat je een haalbare planning kan maken. Als je de berg werk in kleine stukjes hakt en dat uitsmeert over een week, is het makkelijker voor jou om alles af te krijgen.
3. Just breathe
Nu je alles in kaart hebt gebracht, is het niet de bedoeling dat je in speedtempo alle opdrachten gaat afwerken. Denk aan jezelf. Ieder mens heeft rust en ontspanning nodig om weer op te laden. Neem elke dag een klein moment om tot rust te komen. Dit kan door een boek te lezen of naar muziek te luisteren, maar ook door te mediteren. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Gewoon even in een fijne stoel zitten, ogen dicht en concentreren op je ademhaling. Doe dit een kwartiertje per dag en je zal merken dat je daarna weer rust hebt gevonden om de chaos in je hoofd op orde te brengen. Het is belangrijk om dit moment niet te haasten of ergens tussen te proppen. Niet in de trein naar een belangrijke afspraak of snel tijdens je lunchpauze. Neem hier als je thuis komt echt de tijd voor, dat werkt het beste.
4. Tijd voor jezelf
Om écht alle stress los te laten, moet je goed ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door een heerlijke massage te ondergaan. Dit hoeft niet per sé bij een masseur, maar kan ook makkelijk thuis. Trek je zus of vriend aan de mouw, neem een beetje olie en stop dit even in de magnetron. Ontspannend muziekje erbij en je bent weer als herboren. Wat ook goed werkt is een warm bad met een beetje lavendelolie erin. Kaarsjes aan en een lekkere kop thee erbij om helemaal tot rust te komen. Geen bad? Een hete douche met ontspannend muziekje erbij en lekkere douchegel werkt ook fantastisch. Na al deze verwennerij, kan je lekker vroeg gaan slapen. Of je leest nog een fijn boek in bed. In ieder geval zal deze ontspanning je hoofd leegmaken en sta je de volgende dag fris en energiek op.
5. Laat gaan
Soms is het echt heel moeilijk om te stoppen met piekeren. De druk die je op je schouders voelt, valt maar niet van je af. Dan is het tijd om anders tegen dingen aan te gaan kijken. Vraag jezelf af: Is het echt zo erg als ik deze taak niet op tijd volbreng? Bekijk de situatie vanuit een ander perspectief. De wereld zal niet vergaan als je niet alles af hebt. Het is niet erg om te falen, daar leer je van. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je voelt dat het niet gaat, probeer dan niet krampachtig toch nog vast te houden aan die taak. Dit geeft je alleen maar een slecht gevoel als je het uiteindelijk nog niet af hebt. Of je levert werk af waar je zelf niet tevreden over bent en niet achter staat. Dat is zonde. Soms moet je dingen laten gaan, dat is niet erg. Dat is juist goed voor je.
6. Ken je grenzen en stel ze!
Het is voor veel mensen moeilijk om nee te zeggen. Toch is juist dat kleine woordje enorm belangrijk. Als je altijd overal ‘ ja’ op zegt, is het niet gek dat je op een gegeven moment omkomt in de afspraken. Probeer een gezonde balans te vinden in hoevaak je ja en nee zegt. Het is niet erg om nee te zeggen tegen mensen. Natuurlijk zullen er dan soms teleurgestelde gezichten zijn. Dat is niet jouw probleem, onthoud dat. Het is juist goed dat je maat weet te houden en dat je laat zien dat je jezelf kent. Uiteindelijk zullen mensen dat respecteren. Maar vooral jijzelf zal daardoor een fijner en opgeruimder leven leiden.
[divider]
Beeld: Stacy Spensley, SplitShire & Nick Webb