Recept: zelf soesjes maken!

Heel Holland Bakt is alweer aan het tweede seizoen begonnen! Dat is letterlijk smullen voor de foodies en bakqueens onder ons. Ben je nog niet zo’n bakwonder, maar kijk je wel verlekkerd naar de prachtige croquembouches op tv? Begin dan eens bij de basis: zelf soesjes maken! Niet zo moeilijk, wel heel lekker!

Dit heb je nodig
Voor 16 middelgrote soezen (of meerdere kleintjes)

 • 100 gram bloem
 • 75 gram boter
 • 3 eieren
 • 150 ml water
 • snufje zout

That’s it! Ik voeg bewust geen suiker toe, want dat is helemaal niet nodig bij een zoete vulling. En op deze manier kun je de soesjes ook nog met iets hartigs vullen.

Zo maak je het

 1. Zeef de bloem boven een kom, zodat alle klontjes verdwijnen.
 2. Snij de boter in stukjes en doe hem samen met het water en het zout in een pan met een dikke bodem. Dit breng je aan de kook.
 3. Is de boter helemaal gesmolten? Dan is het tijd om de bloem toe te voegen. Alle bloem moet er in één keer bij. Vervolgens moet je continu blijven roeren (met een houten lepel). Veeg de klontjes bloem die tegen de wand van de pan komen steeds weg. Zo ontstaat er uiteindelijk een grote deegbal die vanzelf loslaat van de bodem.
 4. Haal de pan van het vuur en laat het deeg wat afkoelen. Je moet namelijk zometeen de eieren gaan toevoegen en als het deeg te warm is, krijg je roerei. Niet wat je wilt!
 5. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en klop ze met een mixer met garden door het deeg. Als je deeg stevig is en glanst, is het klaar!
 6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe het deeg in een spuitzak. Spuit daarmee bergjes deeg op de bakplaat. Let erop dat er genoeg ruimte overblijft tussen de soesjes, want ze worden nog een stukje groter in de oven.
 7. Klaar? Bakken maar! Zet de bakplaat met je soesjes in wording in het midden van de oven die is voorverwarmd op 200 °C. Kleine soesjes hebben ongeveer 10 tot 15 minuten nodig, grotere soesjes tussen de 20 en 30 minuten. Hou ze dus tussendoor goed in de gaten. Ze zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en ze makkelijk loslaten. Let op: open de oven niet tussendoor, dan zakken ze in! Als je soezen gaar zijn, doe je de oven uit en laat je ze nog 10 minuten staan met de deur op een kier. Daarna laat je ze verder afkoelen op een rooster buiten de oven.

Vullen
Als je soezen afgekoeld zijn, is het tijd om ze te vullen! De soesjes zijn nogal kwetsbaar, dus ze opensnijden met een mes is geen goed idee. Je kunt beter een schone schaar gebruiken.

Voor het vullen kun je je creativiteit helemaal de vrije loop laten! Slagroom is natuurlijk altijd goed, net als ijs in de zomer. Zelf vind ik deze mokkacrème heel lekker om erin te doen. Een hartige vulling kan natuurlijk ook. De salades die je normaal gesproken op een toastje doet, kun je ook prima in een soesje doen als er geen al te grove stukken in zitten. Lekkere en originele snack voor op een feestje!

Zelf vind ik het bij een zoete vulling lekker om flink wat poedersuiker over de soesjes te strooien. Of maak er je eigen mini-Bossche Bollen van door er gesmolten chocola overheen te doen!

Food friday - Zelf soesjes maken | Feel Magazine

Smakelijk eten! Heb jij al eens soesjes gemaakt? Waarmee vul je ze?

Audrey

Blogger voor Feel Magazine. Dol op bakken en lekker eten. Houdt ook heel erg van schrijven en ligt graag in haar hangmat met een flinke stapel leesvoer.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>