Ik heb één verslaving in de herfst waar ik eigenlijk echt vanaf moet. Pepernoten, nee de ‘nieuwerwetse variant’ hiervan. Kruidnootjes. Als ik er een eet, gaat de hele zak leeg. Of het nou een grote of kleine zak is.
Toen ik dit ‘gezonde’ kruidnootjes recept tegenkwam moest ik het proberen, en met jullie delen. Normaal gesproken heb ik een afspraak met mezelf dat ik vanaf november pas Sinterklaas snoepgoed eet. Helaas liep dat dit jaar wat anders…
Ik heb op Voedzo al veel recepten gevonden die zeer de moeite waar waren, maar niets overtreft dit gezonde gerecht van mijn ultieme herfstverslaving.
Wat heb je nodig?
125 gram dadels (minimaal 2 uur laten weken in water)
100 gram ontgeurde kokosolie (gesmolten)
1 eigeel
200 gram volkoren speltmeel
2 tl wijnsteenbakpoeder
2 el koek/speculaaskruiden
Snufje zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 tot 175 graden. Pureer de dadels en meng ze met de gesmolten kokosolie. Ik raad aan om een keukenmachine of mixer te gebruiken, met een staafmixer kwam ik er niet doorheen. Doe het mengsel in een kom en meng de overige ingrediënten erdoorheen.
Kneed het deeg tot een grote bal en laat het even afkoelen in de koelkast. Maak van deze grote bal vervolgens heel veel kleine balletjes (pepernoten) en leg ze op een plaat met bakpapier. Na een minuut of 20 waren mijn kruidnoten bruin en knapperig.
Ik ben enorm benieuwd wat jullie van dit recept vinden. Het vergt even wat tijd, maar daar krijg je ook echt iets voor terug. Een heerlijk bakje kruidnootjes. Lekker als weekendsnack, want dat verdienen we allemaal ;). Laat ons even weten of jullie er mee aan de slag gaan!?
Leuk! Ik ga ’t zeker uitproberen maar wil ‘m ook nog es glutenvrij maken…dus waarschijnlijk met amandelmeel , ik ben benieuwd :)
Klinkt ook goed! Laat je weten hoe het was?