Recept: overheerlijke speltbagels

Ik ben dol op bagels! Ze zijn lekker met zoetig beleg, maar ook heerlijk met hummus en avocado of in plaats van een hamburgerbroodje. Tot nu toe kocht ik ze altijd in de supermarkt, maar dat is verleden tijd sinds ik ontdekt heb hoe makkelijk het is om zelf bagels te maken. 

Recept: overheerlijke speltbagels | Feel MagazineToen ik op een willekeurige zondag zin had in bagels, vroeg ik me opeens af of ik ze ook zélf zou kunnen maken. De bagels uit de supermarkt zijn namelijk vaak gemaakt van tarwemeel en ik probeer tarwe zo veel mogelijk te vermijden. En als ik ze toch zelf zou maken, kon ik natuurlijk ook speltmeel gebruiken. Ik deed een beetje onderzoek op internet en wat bleek? Het is super simpel!

Je hebt maar vijf ingrediënten nodig om de lekkerste bagels te maken die ik ooit heb gegeten.

Dit heb je nodig
Voor 10 bagels

450 gram speltmeel
7 gram gist (1 zakje)
1,5 eetlepel zout
4 eetlepels kokosbloesemsuiker
Sesamzaadjes, maanzaadjes of zonnebloempitten als topping

Zo maak je het
Doe de gist en 1 eetlepel kokosbloesemsuiker in een grote kom en voeg 100 ml warm water toe. Laat het tien minuten staan totdat het een beetje gaat schuimen. Voeg vervolgens 200 ml warm water toe aan de kom en roer daarna het zout en 200 gram van het meel erdoor. Blijf beetje voor beetje de rest van het meel toevoegen terwijl je het deeg met je handen kneedt. Ga door totdat het deeg zacht, maar niet plakkerig meer is (het kan zijn dat je niet al het meel nodig hebt). Kneed het nog tien minuten totdat het soepel en zacht is. Maak een bal van het deeg en doe het in een lichtjes met olie ingevette kom en bedek ‘m met huishoudfolie. Zet de kom op een warme plaats en laat het deeg een uur rijzen tot het ongeveer twee keer zo groot is geworden.

Recept: overheerlijke speltbagels | Feel Magazine

Verwarm de oven voor op 220 graden (of 200 graden als je een hete luchtoven hebt). Bestuif je werkplank met een beetje (spelt)bloem en verdeel het deeg in tien bolletjes van ongeveer 85 gram. Duw ze iets in, zodat ze een beetje platter worden.

Recept: overheerlijke speltbagels | Feel Magazine

Maak vervolgens gaten in het midden van de bolletjes. Doe dit door de achterkant van een houten lepel in het midden van het deeg te steken. Laat het vervolgens rondjes draaien om de lepel totdat je een gat van 2 tot 3 centimeter hebt.

Breng ondertussen een grote pan met water aan de kook en voeg de resterende drie kokosbloesemsuiker toe. Laat de bagels in het kokende water glijden (afhankelijk van het formaat van de pan niet meer dan 2 tot 4 bagels per keer). Kook de bagels 1 tot 2 minuten en terwijl je ze af en toe omdraait. Ze zijn klaar als ze een beetje puffy zijn en er een laagje overheen zit.

Recept: overheerlijke speltbagels | Feel Magazine

Haal de bagels uit het water met een schuimspaan, laat ze even uitlekken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprinkel ze met de topping van je keuze en bak de bagels in 25 minuten tot ze bruin en krokant zijn. Laat ze even afkoelen.

Recept: overheerlijke speltbagels | Feel Magazine Recept: overheerlijke speltbagels | Feel Magazine Recept: overheerlijke speltbagels | Feel Magazine

Je kunt de bagels invriezen, zodat je er lekker veel in een keer kunt maken.

Eet smakelijk!

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>