Positiviteit in een notendop

De afgelopen jaren stonden voor mij in het teken van de zoektocht naar mezelf. Nu klinkt dit vooral heel erg zweverig en misschien was dit het ook wel een beetje, maar met name positiviteit kwam hierbij om de hoek kijken. Nu was het niet zo dat ik s’avonds niet ging slapen zonder meditatie, nee dat stilzitten is zelfs absoluut niks voor mij, hiervoor is het een té grote chaos in mijn hoofd. Maar hoe vind je wél die positiviteit in je leven?

Veel mensen beschrijven positiviteit als een bepaalde flow waar je op een gegeven moment in kan zitten. Een soort van wederkerigheid; sta je positief in het leven dan trek je het geluk ook aan. Althans, waarschijnlijk zorg je er zelf voor dat je minder focus legt op de wat mindere dingen. Enfin, je creëert dus in feite je eigen geluk. Alleen het zoeken naar het aan knopje van je eigen geluk, dat is een opgave op zich.

Tegenovergestelde flow
Helaas, soms zijn er van die dagen waarop alles tegenzit. Je vergeet die belangrijke afspraak, raakt je sleutels kwijt of laat alles uit je handen vallen. Op dat soort moment word ik echt gek van mezelf, met als gevolg dat ik nog onhandiger word en uiteindelijk dus geïrriteerder. Het lijkt op zo’n moment even allemaal tegelijk te komen en dat is juist precies het tegenovergestelde van de flow die we zoeken. 


Door een aantal simpele tips die ik ooit ergens tegenkwam en snel heb neergekrabbeld, wordt het net iets makkelijker om het knopje van je eigen geluk te vinden. Voordeel is dat de tips makkelijk toepasbaar zijn in je leven, zonder drastische veranderingen. Win-win zeg ik!

1. Smile!
De eerste klinkt heel simpel, dat is het in feite ook. Maar het heeft wel groots effect! Glimlach, zelfs al voel je je er helemaal niet naar. Fake it till you make it. Uit onderzoek is gebleken dat enkel de uiterlijke handeling van het glimlachen al een positief effect kan hebben op je gemoedstoestand. Daarnaast staat een glimlach toch ook veel leuker dan een strenge frons?


2. Positieve mensen
Wie kent het niet, die ene chagrijnige collega laat binnen no time ook jouw goede humeur als sneeuw voor de zon verdwijnen. Negatief denken is besmettelijk, maar positief denken gelukkig ook. Omring jezelf met positieve mensen die je energie geven in plaats van je negatieve gedachten te voeden.


3. Fouten maken mag
Blijf niet hangen in het verleden. Over de fouten die je hebt gemaakt of die presentatie die je hield als Miss tomato. Blijf niet in die diepe put liggen, heeft het zin om jezelf hier keer op keer voor op de vingers te tikken? Sta op en leer van je fouten. En knoop dit goed in je oren: nobody’s perfect! Fouten maken is (gelukkig) menselijk. 


4. Opbeurende quotes
Last but not least en tevens mijn persoonlijke favoriet. Ik heb een gênant lang lijstje in mijn mobiel staan met allerlei positieve quotes of lieve berichtjes die vrienden hebben gestuurd. Als het ook maar even tegenzit komt het lijstje tevoorschijn en binnen no time is het bye bye long face! Maar naast dit persoonlijke opfleurlijstje, heb ik ook een lijstje met concrete wensen, want zonder wens kan je immers niks verwachten. Het is een puur egoïstisch lijstje voor mezelf, waarbij ik eenmaal op dreef ook wat onrealistische wensen op krabbel. Ach, een beetje dromen is nooit verkeerd toch?


Wat doe jij om positief te (leren) denken?

[divider]
Beeld: Chris Ford

Sharyl

Dromer en levensgenieter. Wordt onwijs gelukkig van yoga, pilates en ontbijten. Is stiekem verslaafd aan speculaas. Kan geen dag zonder haar muziek. Heeft met enige regelmaat creatieve uitspattingen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>