Drink jij koffie? En houd je het dan bij één kopje om wakker te worden? Of drink je het eigenlijk de hele dag door? Ook ik hou van een kopje koffie op z’n tijd. Zeker in de ochtend vind ik het heerlijk. Maar wanneer drink je eigenlijk te veel koffie? En wat voor invloed heeft dat op je lichaam? Feel ging op onderzoek uit!
Nederlanders drinken massaal koffie. Gemiddeld zo’n 3 kopjes per dag. Nou lijken die drie kopjes niet zo’n probleem, maar al die koffie heeft wel degelijk effect!
Genoeg is genoeg
Wanneer drink je nou te veel koffie? De gemiddelde persoon heeft genoeg aan 2 tot 4 kopjes koffie per dag. Dit komt neer op zo’n 300 milligram koffie. Zit je daar net iets boven, dan heb je nog niet meteen een groot probleem. Maar kom je in de buurt van de 500 milligram koffie per dag, dan kun je daar zeker last van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan vergeetachtigheid, trillende spieren, angstgevoelens, een hogere hartslag en bloeddruk, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen.
Geschrokken van deze ‘bijwerkingen’? Gelukkig is de oplossing redelijk simpel: zorg dat je minder cafeïne binnenkrijgt! Maar let op; haal je je koffie vaak bij koffietentjes op het station of in de stad? Die bevatten al tussen de 95 en 300 milligram cafeïne, afhankelijk van het formaat van de beker waar je voor gaat. Wil je bewuster omgaan met koffie? Kies dan voor het kleinste formaat. Dan heb je toch de voordelen van de koffie en de cafeïne, maar blijf je onder de grens.
Niet alleen maar slecht
Stop nu niet meteen helemaal met je dagelijkse kopje koffie! Want koffie drinken heeft ook een hoop voordelen. Zo voorkomt het bijvoorbeeld spierpijn als je voor je workout een kopje koffie drinkt en heeft de cafeïne een positief effect op je geheugen. Maar de antioxidanten in koffie helpen ook om serieuzere kwalen als hartziektes, diabetes en parkinson’s tegen te gaan.
Hoeveel koffie drink jij?
[divider]
Beeld: Βethan