Insanity: absoluut insane!

Een gespierd lijf, lekker lenig, een dijk van een conditie en gewoon een super goed gevoel. Dat is wat ik heb overgehouden aan 60 dagen Insanity. Hoe ik het heb aangepakt, wat ik er van vond en of ik het zou aanraden, lees je in dit artikel.

insanity Insani-wat?
Insanity is een max interval fitness programma van het Amerikaanse bedrijf Beach Body. Max interval houdt in dat je je hartslag hoog houdt gedurende een langere periode met daarin heel korte periodes rust. Dat klinkt zwaar, en dat is het ook! Deze promo video laat misschien nog wel het beste zien wat het inhoudt:

Shaun T. heeft Insanity bedacht. Samen met zijn superfitte klasje sleept hij je werkelijk door de workouts heen: ‘You can do it! Dig deeper!‘ Hij schreeuwt het bijna tegen de camera. Het werkt wel. Ten minste, bij mij. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat hij je enorm op je zenuwen werkt.

Post-workout-Insanity
Na een workout in de eerste fase

Hoe zit het in elkaar?
Insanity duurt in totaal 60 dagen. Het is enorm intensief, 6 dagen per week doe je een workout. Als je de dvd’s koopt, krijg je een kalender. Hierop staat precies aangegeven welke workout je op welke dag moet doen. Het begint allemaal met een Fittest. Tijdens deze test doe je acht oefeningen één minuut lang. Je probeert zo veel mogelijk herhalingen te doen in die minuut. Elke twee weken staat er een Fittest op het programma. Zo zie je jezelf steeds beter worden gedurende de weken. Tijdens de eerste Fittest kun je misschien 50 switch kicks, terwijl je er in de laatste 79 doet! Dat voelt heerlijk. Bijna alle workouts zijn op dezelfde manier opgebouwd. Je begint met drie setjes warming-up, gevolgd door stretchoefeningen. Vervolgens begint het echte werk. Shaun sluit elke training netjes af met een cooling down. Zoals hij zegt: ‘Never skip the stretch, it is the most important part of the workout’.

Insanity bestaat uit twee fases. In de eerste zijn de workouts iets minder intensief (al merk je daar niets van als je er mee bezig bent). Na vier weken heb je een ‘recovery week’. Dat klinkt beter dan het is, want ook tijdens deze week staan er zes workouts op het programma. Vervolgens begint het echte werk! De workouts worden langer en zwaarder. Maar je krijgt er ook wat voor terug. Tijdens deze fase beginnen je spieren zich pas echt goed te vormen.

Workout-insanity-oefeningen-stretchenZweet, zweet en nog eens zweet!
Ik was vóór Insanity al 4 of 5 keer per week in de sportschool te vinden. Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is, helpt het een hoop als je al een beetje sportief bent als je begint. Dan kun je Shaun en zijn medesportievelingen in ieder geval een beetje bijhouden. Ondanks mijn conditie geloof ik dat ik de afgelopen 60 dagen meer gezweet heb dan in de 24 jaar er voor. Maar ik heb ook meer spieren, ben leniger en voel me gezonder dan ooit. Daar hoef je overigens geen 60 dagen op te wachten, al in de eerste fase verandert je lichaam en worden je spieren zichtbaar. Bij mij zijn vooral mijn rug-, bovenbeen-, bil- en buikspieren een stuk strakker dan voor Insanity.

Tuurlijk, het is niet alleen maar fantastisch. Tijdens de eerste week had ik onophoudelijk last van spierpijn. Maar pijn is soms best fijn, dan voel je dat er echt iets gebeurt. Of, zoals Shaun zegt: ‘I’m smiling because I love it!’. Na drie weken had ik een klein dipje. Ik had geen zin meer, het was te heet voor woorden en ik moest mezelf echt een schop onder m’n kont verkopen om aan de slag te gaan. Gelukkig heb ik dat gedaan, want na een paar dagen was de hitte iets minder en mijn motivatie weer sky high.

Voeding
Tijdens Insanity kun je absoluut niet diëten. Je moet zorgen dat je voldoende calorieën binnenkrijgt om de zware trainingen vol te kunnen houden. Ga ook niet als een gek junkfood naar binnen proppen, want dat is natuurlijk zonde van al je harde werk. Je krijgt gratis een boekje over voeding bij de Insanity dvd’s. Hierin staat bijvoorbeeld maaltijdideeën en een formule waarmee je kunt berekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt. Vooral de voorbeeldmaaltijden hebben mij geholpen om goede keuzes te maken. Tijdens Insanity at ik 5 keer per dag. Producten als eieren, noten, groenten en fruit stonden elke dag op mijn boodschappenlijstje. En nu nog! Een paar voorbeelden van mijn maaltijden:

[one_fourth]maaltijd-tijdens-insanity[/one_fourth] [one_fourth]Maaltijd-tijdens-insanity-fruit-met-soja-yoghurt[/one_fourth] [one_fourth]Maaltijd-tijdens-insanity-omelet-met-spinazie-en-ricotta[/one_fourth] [one_fourth_last]Maaltijd-tijdens-insanity-salade-met-quinoa-en-avocado[/one_fourth_last]

Doorzetten!
Ik hou er niet van om dingen half te doen, dus toen ik eenmaal besloten had om Insanity te doen, ging ik er ook helemaal voor. Toegegeven, je moet een behoorlijk doorzettingsvermogen hebben om jezelf dag in dag uit te motiveren om de dvd ín de dvd-speler te doen en als een gek tekeer te gaan. Er zijn deze zomer absoluut dagen geweest waarop ik Shaun T. en Insanity hardgrondig heb vervloekt (denk 35 graden, 45 minuten cardio, geen airco), maar juist toen ik tijdens deze dagen wél doorzette, was ik achteraf ontzettend trots op mezelf. Dat is wel gelijk een tip. Wil je starten met Insanity, doe het NIET in de zomer! Dit kost zo veel extra energie en dat is zonde van je workout.

Voor- en nadelen
Ik begrijp dat er nogal wat informatie op je afkomt als je dit artikel leest. Daarom zet ik alle voor- en nadelen van Insanity nog even voor je op een rij.

Voordelen
– De resultaten zijn verbluffend.
– Je leert je lichaam goed kennen.
– Je wordt leniger.
– Je conditie gaat met sprongen vooruit.
– Je kunt het lekker thuis doen.
– De bewondering van anderen als je vertelt dat je aan Insanity doet, voelt zooo goed!

Nadelen
– Je moet al aardig sportief zijn om een beetje mee te komen.
– Het kost veel tijd.
– Als je de oefeningen verkeerd doet, is er niemand die je daarop wijst.
– Je moet het helemaal zelf doen, dat vereist discipline en motivatie.

Wat denk jij, is Insanity iets voor jou?

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

2 Comments
    1. Thanks!
      In de eerste fase valt het mee, dan duren de workouts tussen de 30 en 40 minuten. In het tweede deel zijn ze soms langer dan een uur. Dat, in combinatie met dat je zes keer per week ‘moet’ trainen, maakt dat het veel tijd kost. Zeker als je daarnaast fulltime werkt ;-)

      Maar ik vind het de tijd absoluut waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>