Hoe kan een persoonlijk voedingsschema jou helpen?

Een goed en persoonlijk voedingsschema is belangrijker dan je denkt. Een uitgebalanceerd voedingsschema kan een grote positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het vet verbranden of bij het opbouwen van spiermassa. Met een voedingsschema behaal je je doelen dus wel! 

Een persoonlijk voedingsschema kan niet zomaar ‘kant-en-klaar’ ergens vandaan gehaald worden. Het schema moet immers persoonlijk zijn en afgestemd op jouw doel. Voedingsschema’s zijn persoonsgericht omdat iedereen verschilt in een aantal factoren waarbij rekening gehouden moet worden bij het samen stellen van een schema. Er wordt onder andere gekeken naar leeftijd, geslacht, dagelijkse bezigheden maar ook of je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen en welke voedingsmiddelen je absoluut niet lust of wilt eten. Een voedingsschema dat perfect is voor de één, kan voor een ander helemaal niet werken. Zomaar even iets doen wat een vriend of vriendin doet omdat hij/zij daar baat bij heeft, wil dus niet zeggen dat dat ook voor jou geldt.

Het maken van een persoonlijk voedingsschema kent een aantal stappen, namelijk:

  1. Het doel bepalen
  2. Energiebehoefte bepalen
  3. Voedingsschema opstellen
  4. Check en evaluatie

Hoe hou je het vol?
Als je een voedingsschema wilt laten maken is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt welk doel je ermee wilt behalen. Wil je gewoon gezonder eten, een aantal kilo’s kwijt of juist iets meer massa krijgen? Het is belangrijk dat je een realistisch en effectief doel stelt voor jezelf. Pas als je een helder doel hebt kan er een start gemaakt worden met jouw persoonlijke schema. Voor het opstellen van een voedingsschema wordt gekeken naar de energiebehoefte. Dit verschilt namelijk per persoon. Iemand die zwaar lichamelijk werk heeft, verbruikt bijvoorbeeld meer energie dan iemand met een kantoorbaan. Om de energiebehoefte te bepalen wordt er gekeken naar je gewicht, leeftijd, dagelijkse activiteit etc. Om een voedingsschema goed vol te kunnen houden, vind ik het zelf belangrijk dat er rekening gehouden wordt met voedingsmiddelen die je lekker of juist niet lekker vindt. Wanneer je dingen moet eten die je echt vies vindt ga je het waarschijnlijk niet lang volhouden en met een aantal lekkere treats tussendoor is je motivatie veel groter. Als het schema klaar is volg je het gedurende 4 tot 6 weken, dit is nodig om er goed aan te wennen en om waarneembare resultaten te meten. Daarna kan je er voor kiezen om het schema te laten zoals het is of kleine aanpassingen te maken.

Tell me! Wat heeft jou geholpen om je aan een voedingsschema te houden? Of welke valkuilen ben je tegengekomen?

Marischa

Marischa is een 27-jarige beauty, health & wellness addict. Ze is afgestudeerd schoonheidsspecialiste, afslankcoach en wellnesstherapeute. Ze heeft een aantal leuke beautyafdelingen opgezet en begeleidt nu mensen in haar eigen afslankstudio in Arnhem.

2 Comments
  1. Ik ben woonbegeleider in de gehandicaptenzorg en daarbij staat een wisselend rooster centraal. Ochtenddiensten, dagdiensten, avonddiensten en zo nu en dan een slaapdienst. Ik werk hier nu bijna twee jaar en ik ben sindsdien 7 kilo aangekomen. Voor deze job was sport één van de belangrijkste dingen in mijn leven. Mijn tennispassie kon ik niet meer waar maken en de beweging ging een stuk achteruit. Samen met het feit dat ik dus mee-eet op werk en niet meer goed aan mijn eigen voedingspatroon kan vasthouden, is het zover gekomen.

    Ik ben op zoek naar rust, reinheid en regelmaat op alle fronten! Ik hoop dat een balans in mijn voedingspatroon in combinatie met meer balans in mijn bewegings- en slaappatroon mij weer de energieke spring-in-’t-veld maakt, die ik altijd ben geweest! Het gaat een uitdaging worden, die ik dolgraag wil aan gaan! Ik heb al van alles geprobeerd, het wordt tijd om hulp in te schakelen en stoppen met eigenwijs zijn! Deze actie komt als geroepen, misschien is het een teken!

    Sitting, waiting and wishing…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>