Het beste van onze hometowns: Utrecht

Op mijn 18e ging ik studeren in Utrecht en verhuisde van Nieuwegein naar de grote stad. Inmiddels zes verhuizingen in de stad later woon ik ruim tien jaar in Utrecht en ik zou niet anders willen. Ik neem je graag mee naar een aantal van mijn favoriete plekken en events in de stad. Kijk je mee?

Bigoli
Sinds mijn studententijd ben ik hier vaste gast. De bieb waar ik studeerde zat om de hoek dus ik ging hier vaak even een broodje halen. Mijn absolute favorieten zijn het broodje met chevre, pijnboompitten en parmaham, en die met mozarella en parmaham. De pastrami is ook to die for. Zalig! Vroeger kon je hier alleen afhalen, tegenwoordig zijn er ook een paar zitplekken zodta je rustig van je broodje kunt genieten. Geen plaats? Loop de straat uit richting het Stadhuisplein en ga naar binnen bij Café de Zaak. Hier mag je je eigen lunch meenemen, en ze hebben er heerlijke cappuccino. Schoutenstraat 7, Utrechtbroodjes Bigoli Utrecht

BsaB
Op zoek naar een origineel cadeau, of wil je jezelf gewoon eens lekker verwennen? Breng dan een bezoek aan BsaB aan het Oudkerkhof. Ik ben enorm fan van de heerlijk geurende kaarsen en diffusers uit deze winkel, waar alle producten met de hand gemaakt zijn van natuurlijke en gerecyclede ingrediënten. De kaarsen bestaan uit eco-gecertificeerde sojawas. Ecologisch dus, maar ook mooi meegenomen: soja brandt tot 3 x langer dan een gewone paraffinekaars. Alle geuren van de kaarsen bestaan uit essentiële oliën; dit zijn natuurlijke oliën gewonnen uit planten en kruiden. En dat ruik je echt! De diffusers bestaan voor 100% uit essentiële oliën en zijn hiermee uniek in hun soort. Door de pure olie doe je  langer met de producten en verdampen ze niet zoals bij diffusers op alcoholbasis wel gebeurt.

BsaB2 UTRECHT

De kaarsen zitten in o.a. bamboe, kokos, of gerecyclede bier- en frisdrankflesjes. Thaise locals in Bangkok die leefden van het recyclen van gebruikte flessen hebben een machine gekregen om het glas te snijden zodat deze klaar zijn om te worden gevuld met sojawas. Zo leveren ze een product af aan de fabriek van BsaB en verdienen hier meer mee dan de paar centen die ze krijgen voor het inleveren van het glas alleen. Thaise boeren die amper rondkwamen van hun gewassen zijn opgeleid om bamboe te verbouwen en dat zo af te leveren dat deze voor de bamboo candles gebruikt kunnen worden. Mooi toch? Mijn favoriet: de geur Lemongrass. Kun je niet kiezen? Vraag advies in de winkel, de vriendelijke eigenaren of het overige personeel helpen je graag. Oudekerkhof 24, Utrecht

BsaB Utrecht

The Village Coffee
Alle hipsters verzamelen! Op Voorstraat 46 in Utrecht zit sinds enige tijd dit koffiecafé. Er hangt een beetje een ‘kroegsfeer’: regelmatig zijn er dj’s of bandjes en de koffie is werkelijk geweldig. Onlangs wonnen ze een prijs voor de beste koffie van Nederland, en terecht. Voorstraat 46, Utrecht.

Meneer Smakers
Wil je lekker eten, maar niet te duur en heb je ook niet de hele avond de tijd? Ga dan naar meneer Smakers voor een heerlijke burger. Deze burgerbar serveert burgers van ambachtelijk gedraaid vlees, belegd met verse ingrediënten. De zelfgesneden friet is ook verrukkelijk! Ondertussen geniet je van een wijntje of biertje en kun je zelfs je telefoon of laptop opladen in een van de oplaadpunten. Nobelstraat 43, Utrecht

meneer smakers Utrecht

Smartlappenfestival
Ieder jaar in november is het tijd voor het smartlappenfestival. Dit unieke Utrechtse event vindt dit jaar plaats van 15 t/m 17 november. In allerlei kroegen in de stad zijn optredens waarbij de smartlap centraal staat. Genieten! Volgens mij is de smartlap de laatste jaren populairder dan ooit, en onder alle bevolkingsgroepen. Kijk maar naar het succes van de musical over het leven van Hazes.

Utrecht by SheelaghMairiTerecht wat mij betreft. Wie heeft er nou nog nooit meegezongen met ‘Zij gelooft in mij’, ‘Huilen is voor jou te laat’ of ‘Ben ik te min’? Of in de kroeg ooit een traantje weggepinkt bij ‘Een beetje verliefd’ van Hazes? Voor iedereen die denkt: ‘dit komt me bekend voor’: ga vooral, er heerst overal een topsfeer. Door de hele stad, check de website voor het programma.

Heb je na mijn tips nog niet genoeg van Utrecht? Ga lekker shoppen op de Oudegracht en de Steenweg. Daar vind je de Zara, Mango, H&M, ONLY, maar ook een winkel van G-Star en de Episode. Pak lekker een filmpje in de Rembrandtbioscoop aan de Oude Gracht of eindig met een feestje of concert in de Tivoli.

[divider]
Beeld: SheelaghMairi

Sheelagh

Sheelagh heeft naast haar werk als recruiter een passie voor schrijven, fashion, reizen en lifestyle. Ze woont met haar vriend en twee katten in Utrecht en houdt verder van lekker eten en festivals. Bezoek haar blog SheelaghMairi.nl voor meer van haar blogs.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>