Hé stresskip: stress less!

Oké, ik geef het eerlijk toe. Ik ben gezegend met het stress-less syndroom. Mijn moeder zegt zelfs dat ze mij maar één keer echt gestresst heeft gezien; toen ik op de middelbare school zat en twee werkstukken tegelijkertijd moest inleveren en ik daar natuurlijk veel te laat mee begonnen was. Schiet jij wel bij het minste of geringste in de stress, dan kun jij deze tips goed gebruiken.

Stresskip! Tien tips voor minder stressDans!
De beste tip in het rijtje als het aan mij ligt! Zet je favoriete muziek aan (keihard als het kan) en ga een paar minuten compleet uit je dak. Dans, spring en zing lekker mee. Bewegen is dé manier om je stress en zorgen te vergeten en even bezig te zijn met iets wat je echt leuk vindt.

Ga een stukje lopen
Soms loopt je hoofd over van de to-do’s en andere hersenspinsels. Dat kan een beetje te veel worden. Neem letterlijk even afstand van je werk en probeer je hoofd leeg te maken met een wandeling door het park of het bos. Ga je liever hardlopen? Dat kan natuurlijk ook, zolang je je to-do’s maar even kunt vergeten.

Praat er over
Deze tip helpt misschien niet bij alle soorten stress. Heb je nog tig dingen te doen terwijl die deadline nou toch wel heel dichtbij komt, kan ik me voorstellen dat je er even niet op zit te wachten om ook nog eens te moeten praten over die drukte. Maar heb je regelmatig last van stress, kan het goed zijn om daar met je moeder, zus, vriendin of eventueel zelfs een professional over te praten.

Ga vroeg naar bed
Hé, die hebben we eerder gezien! Als je moe bent, ben je vatbaarder voor stress. Het lijkt misschien gek, want door eerder naar bed te gaan, heb je minder tijd om aan die opdracht te werken die écht snel af moet. Maar als jij tot in de kleine uurtjes doorwerkt, krijgt je hoofd geen rust en kun je minder helder denken. Ga dus slapen en begin de volgende dag weer met frisse moed.

Denk terug aan iets leuks
Heb jij ook van die herinneringen waar je altijd om moet glimlachen als je er aan terugdenkt? Die herinneringen kun je gebruiken als je gestresst bent. Door aan iets leuks te denken, krijgen je hersenen bepaalde signalen waardoor ze zich focussen op het gelukkige moment. Daardoor denk jij even niet aan de drukte. Zo kun je je eigen hersenen een beetje voor de gek houden.

Focus op de dingen waar je zelf wat aan kunt doen
Ziekte, ontslag… Schiet jij vaak in de stress om situaties waar jij eigenlijk niets aan kunt veranderen? Stop daar mee! Natuurlijk mag je je zorgen maken als er een ontslaggolf gaat door het bedrijf waar jij werkt. Maar het heeft geen zin om nachten wakker te liggen van dingen waar jij niets aan kunt doen. Focus op de zaken waar je wel invloed op hebt.

Knuffelen
Een knuffel van iemand van wie je houdt is soms alles wat je nodig hebt om je weer goed te voelen. Dat helpt als je boos of verdrietig bent, maar ook zeker als je alleen maar aan dingen kunt denken die je nog moet doen. Trommel je vriend of een vriendin op voor een goede hug.

Zoek mogelijkheden in uitdagingen
Nope, het zal niet altijd zo gaan zoals jij het wilt. Maar betekent dit dat je maar moet opgeven en bij de pakken neer moet gaan zitten? Hell no! Ga op zoek naar mogelijkheden in de uitdagingen die je tegenkomt in het leven. Zo is het ook met de kleine dingen waar jij misschien stress van krijgt. Gaat het niet op manier A, dan zoek je gewoon naar een andere optie.

Adem in, adem uit
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: adem! Als je voelt dat je hoofd dreigt over te lopen, neem dan even een momentje voor jezelf en focus je op je ademhaling. Ga zitten, doe je ogen dicht en leg je handen op je buik. Adem rustig in en uit. Doe dit net zo lang totdat je je weer een beetje rustig voelt.

Ben jij een stresskip of blijf je rustig?

Beeld: Alessandra Celauro

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>