Groente van de maand: spruitjes!

“Getsie, spruitjes!” Zei jij dat vroeg ook altijd als je moeder een dampende pan spruitjes op tafel zette? Veel kinderen houden niet van de smaak, maar gaan naarmate ze ouder worden de smaak meer en meer waarderen. Ik ben daarin geen uitzondering. Vroeger moest ik er niet aan denken. Nu ben ik blij als het spruitjesseizoen weer begint, want o wat kun je lekkere gerechten maken met dit kleine groene kooltje.

Spruitjes groente van de maandDe komende maand staat in het teken van spruitjes! Elke week geven we je een nieuw recept waardoor jij ook ontdekt hoe lekker en veelzijdig spruitjes eigenlijk zijn. Dat ontdek je de komende paar weken, in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze mini koolsoort.

Vitaminebommetjes
Spruitjes zitten vol vitamine! Onder andere vitamine A en B1. Het is zelfs een van de meest vitamine C-rijke groentes met zo’n 150 milligram vitamine C per 100 gram spruitjes. Dat is 2 tot 3 keer zo veel als in een sinaasappel. Naast vitamines bevatten spruitjes ook kalium, magnesium, fosfor en vezels.

Sulforaphane glucosinalaat
Een woord wat je direct weer mag vergeten is sulforaphane glucosinalaat. Wat het dóet, is namelijk een stuk belangrijker! Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam enzymen aanmaakt die vrije radicalen aanvallen en onschadelijk maken. Die vrije radicalen zouden er anders voor kunnen zorgen dat je sneller ziek wordt of brengen je spijsvertering in de war. Dit stofje zou ook de kans op onder andere darm- en borstkanker verminderen.

Klaarmaken
Hoe veelzijdig spruitjes zijn, zul je de komende weken ontdekken. Maar om je alvast een idee te geven van wat je kunt met spruiten:

  • Koken: de klassieke manier om spruitjes klaar te maken, is door ze te koken. Let wel op dat ze niet té lang kookt, dan krijgt je hele huis die welbekende spruitjeslucht. Met 10 tot 15 minuten koken, afhankelijk van het formaat, zijn ze precies goed.
  • Roerbakken: met geroerbakte spruitjes kun je de heerlijkste gerechten maken. Kook de spruitjes wel eerst even kort, zodat ze wel gaar zijn.
  • Uit de oven: spruitjes doen het ook erg goed in een ovenschoten of gegratineerd met kaas.

Koop je ze in het goede seizoen (nu dus!), dan zijn spruitjes niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens hartstikke budgetproof!

Wat kun je de komende weken verwachten? In ieder geval een heerlijke vegetarische stamppot met een twist, fijne roerbakvarianten een een spruitjesschotel uit de oven.

[divider]
Beeld: Zlatko Unger

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>