Gezond eten? Controleer je porties!

Probeer je af te vallen of wat meer op je gewicht te letten, maar willen die extra pondjes er maar niet af? Het kan zijn dat je porties te groot zijn. Ongemerkt eet je dan misschien meer dan je lichaam echt nodig heeft. Hierdoor daalt dat getalletje op de weegschaal maar niet, ondanks jouw inzet. 

Maar hoe moet het dan wel? Ik vond dit handige, visuele overzicht die je kan helpen om je porties (letterlijk) in de hand te houden. Makkelijk, want op deze manier hoef je niet constant al je eten af te wegen en kun je gewoon genieten.

hand guide to portion control

Om je een beetje op weg te helpen, geven we je nog vier tips om niet te veel te eten.

1. Kies voor een klein bord
Als je de neiging hebt om veel op te scheppen en vervolgens netjes je bord leeg te eten (zo heb je dat vroeger immers geleerd), kan het helpen om een kleiner bordje te gebruiken. Hierdoor haal je eigenlijk een trucje uit met je eigen brein.

2. Rustig aan!
Je maag heeft even nodig om het eten dat jij in je mond stopt te verwerken. Als je alles in no-time naar binnenpropt, heeft je lichaam het seintje ‘hé, stop met eten, ik zit vol!’ nog niet kunnen afgeven. Hierdoor ga je meer eten dan je eigenlijk nodig hebt. Eet dus rustig en kauw goed, dan voorkom je ook nog eens een opgeblazen gevoel.

3. Trek vs. dorst
Het is makkelijk om een hongergevoel te verwarren met dorst. Probeer daarom altijd eerst wat te drinken als je denkt dat je maag wel wat eten kan gebruiken. Het kan maar zo zijn dat je lichaam gewoon behoefte had aan wat vocht. Drink de hele dag door voldoende water of thee om je lichaam goed gehydrateerd te houden.

4. Hou een dagboek bij
Heb jij enig idee hoeveel eten je binnenkrijgt? Om dat goed in kaart te brengen, kun je een week een eetdagboek bijhouden. Schrijf echt alles op wat je eet en drinkt, zo krijg je inzicht in je eigen voedingspatroon. Als je eerlijk bent, zul je misschien dingen tegenkomen die goed kunnen verklaren waarom het maar niet wil lukken met dat afvallen.

[divider]
Beeld: Visual.ly

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>