Getest: groentechips

Eén van mijn recentste verslavingen is groentechips. Een snack op z’n tijd vind ik echt heerlijk, maar het moet natuurlijk wel zo veel mogelijk verantwoord zijn. Tadaa: groentechips! Maar wat zit er eigenlijk in? En hoe beïnvloed dat de smaak. Ik onderwierp 3 merken aan een grondige test.

Laat je niet misleiden door de naam; groentechips zijn niet perse goed voor je. Het is wél een gezonder alternatief als je anders een zak normale chips of borrelnootjes wegwerkt. In deze test onderzocht ik de groentechips van de Albert Heijn, Tyrrell’s en De Zuidmolen. Misschien ken je De Zuidmolen nog niet. Hier kun je heerlijke brood-, pasta- en pannenkoekenmeel bestellen. Laatst zag ik dat ze ook Groente en fruit chips in het assortiment hebben. Direct even proberen dus.

groentechips test overzicht

De prijs
Groentechips zijn helemaal hip. Dat is mooi, want het aanbod wordt steeds groter. Toch variëren de prijzen nogal. De Groente Crisps van de Albert Heijn kosten € 1,69. Daarvoor krijg je 100 gram groentechips. Tyrrell’s is in verhouding iets duurder. Een zak Veg Crisps van 150 gram kost 2,99. De groentechips van De Zuidmolen kost € 4,22 voor 175 gram.

De ingrediënten
Door met de ingrediënten. Toch wel erg belangrijk bij groentechips. Waar ik vooral op let, zijn de extra dingen die aan de chips zijn toegevoegd. Ik vind dat dit bij groentechips namelijk tot een minimum beperkt moet worden.

De groentechips van Tyrrell’s bevat 63% gemengde knolgewassen (rode biet, pastinaak en wortel), zonnebloemolie en zeezout. Op zich een prima lijstje met ingrediënten, wel jammer van het extra zout.

De chips van Albert Heijn bevat groenten (18% rode biet, 18% wortel, 18% zoete aardappel en 18% pastinaak), zonnebloemolie en zout. Ook hier is dus extra zout aan toegevoegd, maar het totale percentage groenten is in deze chips iets hoger dan bij Tyrrell’s.

Tot slot de variant van de Zuidmolen. Dit is de enige in het rijtje waarbij er ook fruitchips bij zitten. De ingrediënten: appel, perzik, wortel, zoete aardappel, groene bonen, suiker, palmolie en witte pompoen. Erg jammer van de toegevoegde suiker en de palmolie. Dit bevat namelijk veel meer verzadigde vetten dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Palmolie vind je bijvoorbeeld ook in frituurolie.

Groentenchips in bakjes getest met merknamen

De smaak
Tijd voor het belangrijkste onderdeel van de test: de smaak! De chips van de Zuidmolen valt mij hierbij erg tegen. Ze smaken nogal flauwtjes, ook vind ik de verschillende soorten groenten praktisch hetzelfde smaken. De chips van de Albert Heijn zijn opvallend groot en smaken prima. Er is duidelijk een verschil tussen de bieten, pastinaak, wortel en zoete aardappel. Ik denk dat er aan deze chips niet zo heel veel zout is toegevoegd. Bij de Veg crisps van Tyrrell’s heb ik wel meteen het idee dat er best behoorlijk wat zout in zit. De chips smaakt heerlijk, maar je krijgt er zeker dorst van… De chips van rode bietjes zijn wat mij betreft de lekkerste in deze mix van Tyrrell’s. Ze hebben een heerlijke, licht zoete smaak. Bovendien zijn de groenten niet geschild voordat ze gebakken werden. Hierdoor hebben ze echt meer smaak.

Het eindoordeel
De winnaar is: Veg Crisps van Tyrrell’s. Ondanks het toegevoegde zout, stak deze chips met kop en schouders boven de rest uit. De smaak van de verschillende groenten komt echt goed tot z’n recht en met name de rode bietjes zijn absoluut delicious! Op de verpakking vind je bovendien terug dat de groentechips veganistisch en glutenvrij zijn. De chips van Tyrrell’s zijn onder andere te koop bij de Albert Heijn (niet alle vestigingen) en een aantal biologische supermarkten (o.a. Marqt).

Enjoy!

Winnaar van de groentechips test

Eet jij wel eens groentechips? Ik ben benieuwd naar jouw favorieten!

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>