Getest: Bikram yoga

De nieuwe combinatie sporten schieten als paddestoelen uit de grond. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij testen ze voor je uit! Deze maand: bikram yoga.

Bikram yogaWat voor yoga? Geen paniek, dat was ook mijn eerste gedachte toen ik uitgenodigd werd voor een les. Bikram yoga is momenteel de snelst opkomende yoga vorm in de wereld. Tijdens de anderhalf uur durende sessie neem je 26 asana’s (yoga-posities) aan die je twee keer uitvoert. Als ware yoga-expert hoor ik je denken: ‘eitje’. Dat dacht ik ook, tot het ‘sauna’ gedeelte erbij kwam. Kenmerkend voor bikram yoga is de warmte waarin het wordt uitgeoefend, wat dacht je van een graadje of 35 a 40? Tja, dat verandert de zaak…

Daahaag gifstoffen!
De warmte helpt de bloedsomloop en zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten meteen een stuk soepeler worden (like!). Dit vermindert de kans dat je na afloop rondloopt met vervelende blessures. Naast de warmte is de luchtvochtigheid in de ruimte hoog. Doordat je gaat zweten geef je je lichaam de kans om te ontgiften. Bye bye gifstoffen en hello zacht huidje!

Alhoewel de serie vrij intensief is, is het geschikt voor zowel beginners als ervaren beoefenaars van yoga. Door de vaste routine die je doorloopt tijdens de les bereid je je in feite voor op de volgende houding. Zo krijgt je lichaam de kans om los te komen (en aan de warmte te wennen). Bikram yoga wordt fysiek gezien als de perfecte combinatie van kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en evenwicht.

Kledingcrisis?
Tot zo ver klinkt het goed toch. Maar wat trek je aan? Terwijl ik sta te tobben met twee broeken in mijn handen zie ik dat de rest van de dames de lange yoga broek verruilt hebben voor een hippe hot pants met een sport bh. Ik moet er nu toch echt aan gaan geloven, weg met die lange broek. De les begint en na slechts vijf oefeningen voel ik de eerste zweetdruppeltjes. Yeks. Stiekem moet ik toegeven dat ik achteraf helemaal geen spijt heb van mijn roze hotpants. De door mannen geliefde uitspraak ‘hoe minder bedekking, hoe beter’ gaat zeker op voor bikram yoga, want je gaat écht zweten. Hou tijdens dit gedeelte van de les vooral dat babyhuidje in je achterhoofd ;).

Beter en beter
Ik heb de smaak te pakken en ga een aantal weken trouw naar de les. Elke les word ik een stukje beter, een stukje leniger. De snelle vooruitgang zorgt ervoor dat ik terug blijf komen. Daarnaast zorgen de opbouwende feedback en de complimentjes van de docent ervoor dat ik mezelf blijf uitdagen om de houdingen zo goed mogelijk uit te voeren. En mijn ademhaling? Die heb ik ook feilloos onder controle, rustig en beheerst. Last but not least, na een lesje bikram slaap ik heerlijk!

Je bent overtuigd? In veel grote steden van Nederland zijn er al studio’s te vinden en bij vele studio’s kan je zelfs een gratis proefles proberen. Als dat het laatste zetje niet geeft.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

[divider]
Beeld: Kris Krüg

Sharyl

Dromer en levensgenieter. Wordt onwijs gelukkig van yoga, pilates en ontbijten. Is stiekem verslaafd aan speculaas. Kan geen dag zonder haar muziek. Heeft met enige regelmaat creatieve uitspattingen.

1 Comment
  1. Ik vind het zelf ook een fijne “sport”. Want daar kan je het toch goed mee vergelijken. Naast de temperatuur, wordt de luchtvochtigheid in de studio ook nog verhoogt naar 40%.
    Leuk blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>