Stoom je huid schoon in vijf stappen

Een mooie huid. Bij veel mensen, ondergetekende incluis, staat het bovenaan het wensenlijstje. Ben je niet gezegend met een huid die van zichzelf egaal en zacht is? Dan kun je daar gelukkig wel wat aan doen: je gezicht goed schoonhouden! In dit artikel laat ik zien hoe je je huid in 5 stappen een fikse oppepper geeft met behulp van een facial met stoom.

mooie huidStomen voor een mooiere, egalere huid. Er is nogal wat ophef over in beautyland. Is het nou wel of niet goed om regelmatig boven een pan stomend water te hangen? Een antwoord op die vraag is niet makkelijk te geven, want iedere huid is anders en heeft dus ook andere behoeftes. Wat ik wel kan zeggen, is dat mijn huid zeker baat heeft bij een wekelijkse facial inclusief een paar minuutjes stomen. Mits je het goed uitvoert, kan ook jouw huid er stralend uitzien door een fijne facial. Zo pak je het aan:

1. Schoonmaken
Reinig je huid met een mild reinigingsproduct. Dit doe je om alle make-up, oliën en andere vuiligheid van je gezicht te verwijderen. Neem de tijd om je huid goed schoon te maken. Doe je dit niet, dan heeft een stoombeurt echt geen zin en kan het zelfs een negatief effect op de conditie van je huid hebben.

2. Stomen
Als je gezicht helemaal schoon is, kun je beginnen met stomen. Kook water, bijvoorbeeld in een waterkoker en giet het in een pan. Zet de pan op een tafel en pak een handdoek. Ga met je hoofd boven de pan hangen en gooi de handdoek over je hoofd, zodat de stoom ‘vast’ zit onder de handdoek. Houd je hoofd niet té dichtbij de pan. Dertig centimeter is de minimale afstand tussen jouw hoofd en de stoom. Blijf een paar minuten zo zitten. Let wel op dat je nooit langer dan tien minuten stoomt.

3. Scrubben
Na een paar minuten stomen staan je poriën goed open. Het ideale moment voor een lichte scrubbeurt. Gebruik een scrub met een heel fijne korrel, en masseer dit heel rustig over je huid. Vergeet je nek niet! Spoel de scrub met lauwwarm water van je gezicht af en dep je huid droog, idealiter met tissues in plaats van een handdoek.

4. Masker
Kies een masker dat past bij jouw huidtype en breng dit aan op je huid. Gebruik liever geen maskers die hard worden, maar kies voor een vochtinbrengende variant. De meeste maskers kun je gerust wat langer op je gezicht laten zitten. Haal het masker van je gezicht af met koud water. Hierdoor sluiten je poriën zich weer.

5. Voeden
Om de facial helemaal af te maken, verdeel je een vochtinbrengende crème over je gezicht. Laat dit goed intrekken.

Vlak na de stoombeurt kan je huid juist wat roder zijn dan voor de behandeling. Dit is normaal en komt omdat de stoom je bloedsomloop in je huid een oppepper heeft gegeven. Na een uurtje of twee moet je huid weer tot rust gekomen zijn. Blijft je huid langer rood of vurig, dan heb je waarschijnlijk te dicht met je gezicht op de stoom gezeten. Neem dan de volgende keer iets meer afstand. Deze behandeling heeft het meeste effect als je ‘m regelmatig inplant. Bijvoorbeeld elke zondagavond. Stoom niet vaker dan 1 keer per week, dit kan een averechts effect hebben.

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf, is niet elke huid geschikt om te stomen. Heb je bijvoorbeeld heel erg veel last van acne? Dan kan het zijn dat dit niet de ideale behandeling voor jou is. Twijfel je of jouw huid geschikt is om te stomen? Breng dan eens een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste. Hij of zij kan je goed adviseren over de ideale manier om jouw huid schoon te krijgen en te houden.

[divider]
Beeld: Olivia Harmon

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>