DIY: Gezonde lokken zonder shampoo!

Er zijn tegenwoordig wel honderden verschillende shampoos te koop. Voor droog, vet, beschadigd, geverfd, blond, bruin, futloos, krullend, lang en kort haar. Door het uitgebreide assortiment van zoveel gekleurde flesjes die je allemaal de hemel beloven, is het vaak moeilijk de goede keuze te maken. Welke shampoo past nou het beste bij jou haartype? Het antwoord is simpel: geen.

De meeste shampoos bevatten namelijk een heleboel ingrediënten die juist niet goed zijn voor je haar en hoofdhuid. Sommige zijn zelfs erg agressief, drogen je hoofdhuid uit en verzwaren je haar. Bovendien kan een slecht haarwasmiddel soms zelfs zorgen voor erge haaruitval en uitdunning van je haar. Iets wat wij vrouwen zeker niet willen.

Maar hoe moeten we ons haar dan schoon houden? Er zijn dames die cold turkey hun haar alleen nog maar met water wassen. Dit kan in het begin (als je net stopt met shampoo) zorgen voor een vettig kapsel, maar de volhouder zal uiteindelijk zien dat het werkt. Het haar zal zichzelf dan schoonmaken en houden, zonder chemicaliën. 

Lange gezonde lokken zonder shampoo ingredientenVoor wie dit te extreem is: er zijn ook andere methoden. Zoals het wassen met zuiveringszout. Dit is een poeder dat (verdund met water) je haar goed schoonmaakt en vet verwijdert, zonder je haar meteen te ‘strippen’ van goede oliën. Bovendien zorgt het ook nog eens voor meer volume, minder haaruitval en een rustige hoofdhuid. Sounds good? 

Wat heb je nodig?

Zuiveringszout of Baking Soda (verkrijgbaar bij de toko)
Eventueel appelciderazijn (te vinden in de supermarkt)

De hoeveelheid die je nodig hebt ligt aan de lengte van je haar. Ik heb lang haar en heb daarom wat meer nodig. Heb je kort haar, dan kun je de hoeveelheid die ik gebruik halveren.

Zo maak je het
Neem een leeg flesje, kommetje of glas. Ik neem twee grote theelepels Baking Soda en meng dit met zeven theelepels water. Roer het goed door. Na een tijdje zal het poeder weer gaan liggen, roer het dan voor je het gebruikt nog eventjes door.

Lange gezonde lokken zonder shampoo zuiveringszout
De appelciderazijn is een soort natuurlijke conditioner. Als je met zuiveringszout wast, maar wel een conditioner van de drogist gebruikt, heb je kans dat je haar erg vet zal worden en zal het effect van het zuiveringszout erg klein zijn. Om je haar toch zachter te maken en goed te verzorgen, is appelciderazijn daarom perfect.

Neem een leeg glas en giet er een bodempje appelciderazijn in. Vervolgens verdun je het met vier keer zoveel water. Ook dit eventjes doorroeren en je natuurlijke conditioner is klaar.

Lange gezonde lokken zonder shampoo appelciderazijn Lange gezonde lokken zonder shampoo appelciderazijn gemengd

Onder de douche
Goed, je DIY shampoo en conditioner zijn klaar. Tijd om onder de douche te springen en je haar lekker schoon te maken. Maak eerst je haar goed nat, voordat je de shampoo gebruikt. Roer het even door en verdeel het vervolgens over je hoofd. Focus vooral op je hoofd en minder op de puntjes van het haar. De oliën en vet vormen zich namelijk op je hoofdhuid en niet in de puntjes. 

Lange gezonde lokken zonder shampooJe zult zien dat het niet schuimt, zoals een normale shampoo. Dat is ook niet nodig, je haar zal toch schoon worden. Masseer zachtjes je hoofd en zorg ervoor dat je geen plekken overslaat. Wacht vervolgens even met uitspoelen. Het zuiveringszout werkt het beste als je het een minuutje of drie laat zitten. Gebruik de tijd bijvoorbeeld om je lichaam te wassen of je benen te scheren. Spoel het dan heel goed uit. Als je haar niet meer stroef aanvoelt is het goed. 

Tijd voor de conditioner. Giet het voorzichtig over je haar. Hierbij zijn de haarpunten juist wel belangrijk. Zorg ervoor dat zij genoeg van de conditioner krijgen. Je hoofdhuid heeft maar een klein beetje nodig. Hier geldt hetzelfde als met alle conditioners: teveel zorgt voor snel vet haar. Laat ook dit even inwerken voordat je het weer uitspoelt. Appelciderazijn ruikt erg zuur en moet je dus goed uitspoelen. Als je haar eenmaal is opgedroogd, ruik je er niets meer van.

Om je haar extra zacht en glanzend te krijgen kan je het nog naspoelen met koud water, maar dat hoeft niet. Je haar is op een milde, natuurlijke manier gereinigd en zal gezond aanvoelen. Als je je haar op deze manier wast, raad ik aan om het niet elke dag te doen. Ook bij normale shampoos is het overigens beter voor je haar om het niet elke dag te wassen.

Het effect van je haar wassen met zuiveringszout verschilt per persoon. Na langer gebruik kan je haar sterker en voller worden en zal haaruitval verminderen. Ook zal het minder snel beschadigen en dat betekent minder gespleten haarpuntjes. Zeker als je gewend bent aan de kleurrijke shampoos met lekkere geurtjes, is het een omschakeling. Maar deze manier is veel goedkoper dan shampoo en vergt maar weinig extra inspanning. Je haar en hoofdhuid zullen je dankbaar zijn!

[divider]
Beeld: Liselot de Bruijn en Shandi-Lee

Liselot

Kan zichzelf helemaal verliezen in een goed boek. Verder studeert ze journalistiek, zit haar telefoon aan haar hand vastgelijmd, houdt ze van bloggen en van dansen. Oh, en blogt natuurlijk voor Feel Magazine!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>