5 fabeltjes over cellulite: wat kun je er wel tegen doen?

Heb jij last van cellulite? Geen reden voor paniek. 85 tot 90 procent van de vrouwen op de wereld heeft, in meer of mindere mate, last van cellulite. De huid op en rondom de billen is de meest voorkomende plek. Er doen veel fabeltjes de ronde over cellulite. Wij vertellen je precies wat wel en niet waar is!

Cellulite kan ontstaan door een combinatie van factoren, maar de belangrijkste oorzaken zijn hormonen en erfelijkheid. Andere oorzaken kunnen zijn: niet genoeg lichaamsbeweging of jouw eetpatroon. Zo is het belangrijk om voldoende vitaminen en vezels binnen te krijgen. Een goede lichamelijke gezondheid is ook een prioriteit. Roken heeft bijvoorbeeld ook een negatieve invloed op cellulite. Dus hoe gezonder het lichaam, des te minder cellulite zich kan ontwikkelen. Ook mentale gezondheid speelt een rol. Stress is een boosdoener: dus relax, girls!

Tijd om de waarheid over cellulite boven tafel te halen en een paar hardnekkige geruchten te ontkrachten:

‘’Wanneer je afvalt, verdwijnt je cellulite vanzelf.’’
Dit is niet waar. Verschillende doktoren stellen dat door het afvallen de zichtbaarheid van cellulite erger wordt. Het weer terugvallen op je oude gewicht, nadat je veel was afgevallen, zorgt voor nog heftigere cellulite. Het is veel beter om je te concentreren op gezond eten, dan dat je fanatiek gaat afvallen.

‘’Slanke mensen zijn immuun voor cellulite.’’
Ook dit is niet waar. Cellulite wordt veroorzaakt door vetcellen onder de huid die zich door het bindweefsel duwen, waardoor een hobbelig effect ontstaat. De gevoeligheid voor cellulite ligt niet aan jouw gewicht, maar is afhankelijk van een aantal andere factoren. Zo is het genetisch bepaald met hoeveel vetcellen je geboren bent en ook de dikte van je huid speelt hierbij een rol. Het is wel zo dat door een toename van gewicht de cellulite meer opvalt, maar ook bij slanke mensen kan cellulite ontstaan.

‘’Je kunt cellulite wegwerken door veel te sporten.’’
Slecht nieuws voor de fanatieke gym junkies: sporten alleen zal de cellulite niet laten verdwijnen. Doktoren raden aan om sporten in combinatie te doen met een gebalanceerd eetpatroon met veel calcium om het bloed goed te laten stromen en de nare giftige stoffen weg te werken.

‘’Supergezond eten en heel veel water drinken laat cellulite volledig verdwijnen.’’
Natuurlijk helpt het eten van groenten en fruit, maar het is geen magisch wondermiddel helaas. Een gezond eetpatroon, wat veel groenten, fruit, granen, vis en melk bevat, kan cellulite verminderen. Calcium maakt je huid strakker, maar laat cellulite niet geheel verdwijnen. Hetzelfde geldt voor water drinken: het is heel goed voor een mooie huid, maar zal cellulite niet wegtoveren…

‘’Mannen kunnen geen cellulite hebben.’’
Wees gerust dames, jouw vriend kan ook last hebben van cellulite. Al is het wel zo dat voornamelijk vrouwen er last van hebben. Ongeveer 90 procent van de vrouwen heeft last van cellulite, tegenover vijf procent van de mannen. Oneerlijk, toch? Vrouwen hebben van nature meer vetcellen en een dunnere huid. Vitamine C, zink en ijzer voorkomen het hobbelige effect. Eet dus meer noten, kiwi’s, haver en vlees.

Wat kun je wel doen?
Zoals hierboven genoemd is het belangrijk om je te concentreren op gezond eten en je gewicht op pijl te houden. Fanatiek afvallen laat cellulite niet verdwijnen. Veel calcium zorgt er wel voor dat je huid strakker wordt. Probeer suiker te vermijden. Dit maakt je huid elastisch en dunner: een dunne huid betekent meer cellulite. Ook te veel zon veroorzaakt schade aan het bindweefsel, collageen en de elasticiteit van je huid, dat leidt tot cellulite. Jojo-en is misschien nog wel de ergste boosdoener. In plaats van extreem te lijnen, kun je beter kiezen voor een gezond eetpatroon met calcium, groenten, antioxidant-rijke vruchten zoals appel, blauwe bessen en kiwi’s, noten, vlees, haver, niet te veel eiwitten en niet te veel omega-3 oliën. Maar vergeet vooral niet te bedenken dat de mate van cellulite voornamelijk genetisch bepaald is. So thank you, mum and dad…

Beeld: Helga Weber

Emma

Heeft een passie voor schrijven en volgt graag de laatste trends op het gebied van mode en beauty. Wordt heel blij van goede muziek, een leuk modeartikel, het zonnetje en een lange dag shoppen. Gaat al dansend en zingend het leven door.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>