Arganolie, het wondermiddel uit Marokko

Een olie die jouw pluizige lokken als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Een middeltje dat wonderen doet voor een gevoelige huid. En óók nog goed is voor mooie nagels en zachte handen. Te mooi om waar te zijn? Toch niet! Arganolie wordt niet voor niets een wonderolie genoemd. 

Hoewel het grote publiek nog niet zo lang op de hoogte is van de werking van arganolie, kennen de Berbers in Marokko deze al eeuwen. Het oude schoonheidsgeheim werd generaties lang doorgegeven van moeder op dochter. De laatste jaren wordt arganolie ook in het westen steeds populairder.

Boom der schoonheid arganolieBoom der schoonheid
Arganolie is afkomstig uit de pitten van de vruchten uit de Argania Spinosa boom. Deze groeide ooit in een groot deel van Noord Afrika, maar inmiddels alleen in het zuidwesten van Marokko. De schaarste van de zogenaamde ‘Boom der schoonheid’ (hij is inmiddels beschermd) zorgt ervoor dat arganolie niet erg goedkoop is. Ook het productieproces draagt hier aan bij, het duurt namelijk vrij lang voor er een noemenswaardige hoeveelheid arganolie uit de vruchten is gehaald.

Traditioneel werd de olie met de hand uit de pitten van de arganboom gehaald, maar dit verhaal zal ik je besparen (iets met geitenpoep en onverteerde pitten). Tegenwoordig pellen en persen machines de pitten om hier cosmetische arganolie uit te halen. Het spul is namelijk supergoed voor huid en haar!

Samenstelling
Wat maakt arganolie nou zo onmisbaar in je toilettas? Het wondergoedje zit vol met natuurlijke, onverzadigde vetten. Deze zorgen voor een soepele huid die zijn vocht vasthoudt en een bos vol sterk, zacht haar. Daarnaast bevat de olie uitzonderlijk veel vitamine E en natuurlijke antioxidanten. Deze beschermen je huid en haar tegen invloeden van buitenaf, die voor beschadigd haar en een verouderde huid kunnen zorgen.

Arganolie voor je haar6 x arganolie gebruiken
Wat kun je eigenlijk met arganolie? 6 toepassingen:

  • Smeer je nagels en nagelriemen in met de olie voor glanzende nagels, soepele nagelriemen en minder velletjes. Ga hierna niet meteen enthousiast met een nieuw kleurtje nagellak aan de slag, de olie moet eerst goed intrekken.
  • Arganolie werkt perfect als haarserum. Smeer een paar druppels in je haarpunten voor pluisvrij haar.
  • Een droge huid in de winter kan baat hebben bij wat arganolie. Wellicht ben je geen miljonair, en is je hele lichaam met de kostbare olie insmeren iets te veel van het goede. Maak in elk geval een beginnetje met je gezicht. Even aanbrengen voor het slapen gaan en je staat op met een zacht, gehydrateerd huidje.
  • Weg met die vette lippenbalsem, arganolie werkt perfect. Lippen scrubben, een paar druppels arganolie en zeker weten dat je geen velletjes meer ziet bij die rode lippenstift.
  • Last van een geïrriteerde huid of eczeem? Arganolie is erg geschikt voor een gevoelige huid. De olie vermindert jeuk en ontspant de geïrriteerde huid.
  • Mocht je wél een geldboom hebben, dan kun je arganolie ook rijkelijk als massageolie gebruiken.

Tip: Het beste resultaat boek je met 100% pure arganolie, dus zonder extra ingrediënten. Veel merken hebben er een handje van 100% pure arganolie aan een product toe te voegen. Slim bedacht, maar helemaal puur is het dan natuurlijk niet meer. Even de ingrediëntenlijst inspecteren dus, voordat je het aanschaft.

Hoe gebruik jij arganolie?

In Marokko weten ze sowieso wel raad met verzorgingsproducten, dit goedje wordt er namelijk ook veel gebruikt!

[divider]
Beeld: Tine72 en HaoJan

Dieuwertje

Blogger voor Feel Magazine. Heeft een gigantisch gat in haar hand en is een groot fan van katten. Friemelt non stop aan haar haren en houdt van schrijven, muziek, (veel) lekker eten en droge humor.

2 Comments
  1. Arganolie,je wordt er de laatste tijd mee doodgegooid. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er nogal kwaliteitsverschil en nep op de markt is. Er is een verschil tussen Pure Arganolie en producten waar slechts een klein deel argan olie inzit. Alleen de pure vorm heeft echt cosmetische hoge waarde vanwege de geconcentreerde werkzame stoffen die pure arganolie bevat. Veel fabrikanten gebruiken het woord arganolie omdat het zo populair is. Echter zijn de meeste van deze artikelen een slap aftreksel van het echte spul. Een fles pure Marokkaanse arganolie kost ook wat. gemiddeld genomen betaal je voor koudgeperste (met de hand) arganolie ongeveer 25-35 euro voor 100ml. Lees eerst altijd wel goed wat er op het label bij ingrediënten staat. Er moet enkel en alleen staan: 100% argania spinosa oil of 100% pure arganolie. Staat dat er niet op dan is er nog allerlei verschillende ellende aan toegevoegd en kun je het beter laten staan. Koop ook nooit in zogenaamde pure arganolie aanbiedingen via de Groupon of dergelijke. Ervaring leert dat het vaak om machinale arganolie gaat van lage kwaliteit. Goedkope en topkwaliteit arganolie bestaat helaas niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>