Alles wat je moet weten over de menstruatiecup!

De menstruatie-wat? Ja, dat dacht ik ook toen ik er voor het eerst over hoorde. Maar er is dus een alternatief voor maandverband en tampons, dat beter is voor jou, je portemonnee en het milieu. Ik gebruik ‘m nu bijna een jaar en zou niet meer anders willen. Nieuwsgierig geworden? Ik vertel je er alles over!

Wat is het?
Een menstruatiecup is een soort bekertje dat meestal van medische siliconen is gemaakt. Daarvan worden bijvoorbeeld ook pacemakers gemaakt. Onderaan het bekertje zit meestal een steeltje of bolletje, dat het verwijderen makkelijker maakt. Een cup draag je namelijk net als een tampon inwendig, maar dan juist laag in je vagina. Het belangrijkste verschil met tampons is dat een cup je menstruatiebloed niet absorbeert, maar opvangt. Hierdoor kun je hem vaker gebruiken. Sterker nog: je kunt er tot wel 10 jaar mee doen!

Hoe gebruik je de menstruatiecup?
Je brengt de cup gevouwen in. Binnen ontvouwt-ie zich vaak zelf. Gebeurt dit niet, dan kun je hem even wat draaien tot dat wel gebeurt. Er ontstaat zo een vacuüm, waardoor de cup al je menstruatiebloed opvangt en niet lekt. Vervolgens kun je de cup maximaal 12 uur inlaten. De cup heeft zelfs meer capaciteit dan een supertampon, dus de meeste vrouwen kunnen ‘m een behoorlijke tijd inhouden zonder dat hij vol raakt. Zeker op lichtere dagen haal je de 12 uur met gemak.

Als het tijd is om de cup te verwijderen, kun je ‘m indien nodig met behulp van het steeltje of bolletje wat omlaag halen. Vervolgens knijp je even onder in het bekertje om het vacuüm te verbreken en kun je ‘m eruit halen. Dit filmpje laat je zien hoe het inbrengen en verwijderen in z’n werk  gaat:

Na het verwijderen maak je de menstruatiecup leeg en spoel je ‘m met koud water. Dit is om verkleuring te voorkomen. Daarna was je hem met water en (ph-neutrale) zeep, spoel je de zeepresten goed weg en droog je ‘m. Vervolgens kun je de cup meteen weer inbrengen.

Als je menstruatie voorbij is, steriliseer je de cup. Dit doe ik met een magnetronsterilisator, heel makkelijk en snel. Dan berg je ‘m op in het bijgeleverde stoffen zakje en is hij weer klaar voor je volgende menstruatie.

[one_third]Menstruatiecup transparant[/one_third]

[one_third]Menstruatiecup roze[/one_third]

[one_third_last]Menstruatiecup oranje[/one_third_last]

Menstruatiecups van Ladycup: vanaf € 24,99

Voor- en nadelen
Ik vind dat de menstruatiecup vooral veel voordelen heeft. Allereerst is het veel beter voor het milieu. Denk je maar eens in hoeveel tampons en maandverband er op de afvalberg belanden! Daarnaast is het ook een stuk goedkoper. De meeste cups kosten ongeveer 30 euro, maar doordat je er tot wel 10 jaar mee kunt doen, heb je dat er al gauw uit.

Een ander voordeel is dat de cup gezonder is. Je vagina is van nature vochtig en tampons absorberen niet alleen je menstruatiebloed, maar ook al het andere vocht in je vagina. De menstruatiecup laat het interne milieu in je vagina intact. Ook worden tampons met chemische middelen behandeld (ze worden bijvoorbeeld gebleekt om extra wit te zijn) en vezels van die middelen kunnen dus in je lichaam achterblijven. Geen fijn idee! Verder kun je met een menstruatiecup gewoon sporten en zwemmen en laat hij geen vervelende geurtjes achter.

Tja, en de nadelen? Het is natuurlijk even wennen met inbrengen en verwijderen. Neem dus rustig de tijd om te oefenen en dan zul je het vrij snel doorhebben. Daarnaast kan het vervelend zijn om de cup in een openbaar toilet te moeten legen als er geen kraan is in het wc-hokje zelf. Een flesje water kan dan uitkomst bieden en de volgende keer reinig je ‘m weer normaal. Ook kun je de menstruatiecup langer inhouden dan tampons en kun je het meestal zo plannen dat je hem helemaal niet in een openbaar toilet hoeft te verwisselen.

Heb je nog vragen? Stel ze dan hieronder. We beantwoorden ze graag!

Redactie Feel Magazine

De redactie van Feel Magazine schotelt je dagelijks de leukste artikelen voor over fashion, beauty, health, lifestyle en food. For the love of life!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>