Slapen doen we allemaal. Maar het wisselt per persoon of dat vier of tien uur per nacht is. Ieder mens heeft andere slaapbehoeftes, maar na uitgebreid onderzoek is gebleken dat zo’n zeven a acht uur slaap per nacht ideaal is. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurt er met je lichaam als je niet voldoende slaapt?
1. Je tolerantieniveau is lager
Dat je sneller aangebrand bent na een korte nacht heb je vast wel eens meegemaakt. Is het niet bij jezelf, dan wel bij mensen in jouw omgeving. Als je chagrijnig bent, reageer je anders dan je misschien zou willen. Ook ben je een stuk minder geduldig; begrijpt je vriend nou nóg niet dat hij de vaatwasser ook wel eens mag uitruimen?! Je kunt woest worden om de kleinste dingen… Gezellig is anders.
2. Je hebt last van stemmingswisselingen
Als je niet chagrijnig of ongeduldig wordt na weinig slaap, kun je ook nog heel andere vreemde eigenschappen of stemmingen gaan voelen. Zo kun je bijvoorbeeld opeens heel huilerig of emotioneel worden. Denk maar aan een klein kind dat gaat jengelen en zeuren als hij moe is. Sommige mensen krijgen zelfs een enorme lachbui als ze moe zijn…
3. Je krijgt last van gewichtsproblemen
Een slaaptekort heeft niet alleen gevolgen voor je mentale gesteldheid, maar kan ook je gewicht beïnvloeden! Je lichaam krijgt behoefte aan koolhydraten en houdt krampachtig vast aan de calorieën die je binnenkrijgt. Als je slaapt, gaat je verbranding namelijk door. Sneller zelfs dan wanneer je bijvoorbeeld televisie kijkt… En moet je echt een nachtje doorhalen om een opdracht af te krijgen? Blijf dan ver uit de buurt van de cafeïnerijke energiedrankjes, die bevatten zo veel suiker dat je lichaam ervan in de war raakt.
4. Je huid gaat achteruit
Je kunt dure producten aanschaffen en je huid perfect schoonhouden, maar de mooie huid komt voor een belangrijk deel echt van binnenuit! Eén van de meest voorkomende gevolgen van een (chronisch) tekort aan slaap, zijn huidproblemen. Natuurlijk zijn goed reinigen en een goed dieet ook belangrijk voor een gezonde huid, maar slaap geeft je skin nét dat beetje extra.
5. Je geheugen lijdt er onder
Vergeet je constant de namen van je klasgenoten? Of kun je die wachtwoorden voor je social media-accounts maar niet onthouden? Misschien slaap je niet voldoende! Dat kan je geheugen namelijk behoorlijk aantasten. Heb je een belangrijke toets, presentatie of vergadering? Ga de avond er voor dus maar op tijd naar bed.
6. Je wordt sneller ziek
Je immuunsysteem holt achteruit als je onvoldoende slaapt. Daardoor ben je veel vatbaarder voor allerlei virussen. Ben je vaak verkouden? Of word jij standaard ziek als er een griepje heerst? Dan kan dat komen omdat je te weinig slaap krijgt. Als je slaapt, maakt je lichaam een bepaalt stofje aan dat je lichaam beter kan beschermen tegen allerlei ziektekiemen waar je gedurende de dag mee te maken kunt krijgen.
7. Je leert slecht
Je kunt je maar slecht concentreren en als je een boek leest ben je eigenlijk als je de bladzijde omslaat alweer vergeten wat je ook al weer gelezen hebt. Als je te weinig slaapt, hebben je hersenen moeite om nieuwe dingen op te nemen. Daarom is het zeker voor kinderen en studenten belangrijk om voldoende slaap te krijgen.
8. Je hebt meer last van stress
Als je moe bent, kost alles meer moeite. En alles wat moeite kost, kan stress opleveren. De combinatie van een gebrek aan slaap en een lange to-do list veroorzaakt stress. Heb je een drukke week voor de boeg? Door ’s avonds op tijd naar bed te gaan, minimaliseer je stress en presteer je beter.
9. Je dag begint slecht
Soms heb je van die dagen waarop je zeker weet dat alles wat je die dag doet, zal mislukken. Als dat gebeurt, is de kans groot dat je de nacht er voor te weinig geslapen hebt. Ga op tijd naar bed en je zult zien dat die bad days een stuk minder vaak voorkomen.
Hoeveel uur slaap jij gemiddeld per nacht? Zou je liever wat meer slapen of ben je eigenlijk best tevreden?
[divider]
Beeld: HaoJan