8 yoga moves om je dag mee te beginnen

Begin je dag met een paar fijne yoga poses. Een goed begin is het halve werk, toch?! Met deze acht houdingen maak je je spieren soepeler na een nacht slapen én krijg je energie om alles uit de dag te halen. En tegen zo’n yoga body zeggen wij ook geen nee…

Probeer alle houdingen zo’n 30 seconden vol te houden. Ben je geen ervaren yogi? Doe het dan rustig aan en bouw de houdingen stapje voor stapje op.

Downward dog
De eerste pose is de downward dog. Hoewel hij makkelijk lijkt, vergt het toch wat oefening om ‘m helemaal goed uit te voeren. Adem in en ga op handen en knieën zitten. Adem uit, duw je knieën van de mat en je billen in de lucht. Strek je armen en duw je hakken zo veel mogelijk naar de grond. Als het goed is, voel je de strech in je benen. Blijf rustig ademen in de houding. Je zult zien dat als je de downward dog regelmatig doet, je je hakken steeds dichter naar de grond kunt brengen.

Downward facing dog yoga moves

Seated twist
Ga zitten op je matje met je benen gestrekt voor je en je rug recht. Trek nu je knieën naar je toe en zet je voeten voor je op de grond. Ga nu met je linkerbeen onder je rechterbeen door en beweeg je voet richting je billen. Pak met je linkerhand je rechterknie vast en draai je bovenlichaam naar rechts. Deze oefening is heerlijk voor je rug en perfect om ’s ochtends uit te voeren. Herhaal aan de andere kant.

Seated twist yoga

Upward dog
De upward dog is een tikkeltje lastiger dan de downward dog. Ga op je buik liggen en strek je voeten. Zet je handen ter hoogte van je buik op de grond en duw je bovenlichaam van de grond, strek je armen. Je voelt nu de stretch in je rug. Deze houding mag absoluut geen pijn doen. Is dat wel het geval, kom dan iets lager bij de grond met je bovenlichaam. Om de upward dog helemaal compleet te maken, til je ook je benen van de grond door je voeten in de grond te duwen. Blijf rustig ademhalen en focus je op je spieren.

upward facing dog yoga pose

Tree pose
De tree pose is een evenwichtsoefening. In het begin zul je het misschien lastig vinden om op één been te balanceren. Je kunt er prima een stoel bijpakken om je aan vast te houden. Ga staan met je voeten op heupbreedte. Zet al je gewicht op je linkerbeen en til je rechtervoet rustig op. Zet ‘m aan de binnenkant van je enkel, kuit, knie of dijbeen, net wat voor jou goed voelt. Sta je niet stabiel? Zet dan je voet helemaal aan de onderkant van je been, zodat je voet nog net de grond raakt of pak een stoel om je aan vast te houden. Houd je handpalmen voor je borst tegen elkaar gedrukt. Ben je wat verder, dan kun je je armen ook strekken. Herhaal aan de andere kant.
Tree pose yoga move

Extended side angle pose
Deze oefening kost best veel kracht, probeer om de houding toch 30 seconden vast te houden door je te focussen op je ademhaling. Ga met je benen wijd staan. Je voeten staan op ongeveer een beenlengte afstand van elkaar, je tenen wijzen naar voren. Draai vervolgens je rechtervoet naar de zijkant en laat je tenen naar buiten wijzen. Buig je rechterknie en zorg dat hij in één lijn met je enkel is. Ga met je rechterhand naar de binnenkant van je voet en zet je handpalm op de vloer. Red je dit niet, raak dan alleen met je vingertoppen de vloer aan of blijf hoger en rust met je onderarm op je bovenbeen. Strek je linkerarm over je hoofd naar rechts uit en kijk naar boven. Herhaal aan de andere kant.
Extended side angle pose yoga

Warrior pose
Ga met je benen wijd staan. Je voeten staan op ongeveer een beenlengte afstand van elkaar, je tenen wijzen naar voren. Draai vervolgens je hele lichaam naar links en buig je knie zodat hij boven je enkel is. Let er op dat je je rechterbeen goed gestrekt houdt. Steek je armen recht omhoog en houd vast. Herhaal aan de andere kant.
Warrior pose yoga

Warrior II
Ga met je benen wijd staan. Je voeten staan op ongeveer een beenlengte afstand van elkaar, je tenen wijzen naar voren. Draai vervolgens je rechtervoet naar de zijkant en laat je tenen naar buiten wijzen. Buig je rechterknie en zorg dat hij in één lijn met je enkel is. Houd je linkerbeen gestrekt. Strek je armen naar buiten. Herhaal aan de andere kant.
Warrior pose two yoga in de ochtend

Child pose
Deze laatste oefening is heerlijk om even te ontspannen na de yogasessie. Ga op je onderbenen zitten. Kom naar voren en leg je bovenlichaam op je matje en strek je armen. Eventueel kun je je knieën iets naar buiten duwen om een nog diepere stretch te voelen.
Child pose yoga move

That’s it! Met deze yoga houdingen begin je elke dag goed. Heb je vragen over een houding of een andere opmerking, laat het me hieronder weten!

Beeld: AmandaD_TX

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

2 Comments
  1. in de tree pose blijft mijn voet naar beneden glijden. Vroeger kon ik het wel, maar nu ik ouder ben lijkt het wel of mijn voet te droog is en geen houvast kan vinden. Kunt u mij een oplossing aan de hand doen.

    1. Hi Loes,

      Bedankt voor je reactie! Ik zou zeggen dat het een kwestie is van oefenen. Begin gewoon weer wat lager dan je gewend bent en bouw dat beetje bij beetje op. Je zou ook kunnen kijken naar de kleding die je aan hebt. Een gladde broek geeft minder steun dan bijvoorbeeld je blote huid. Een kortere broek zou misschien een oplossing zijn? Maar daar moet je je natuurlijk wel prettig in voelen. Daarnaast bestaan er ook speciale anti-slip yoga sokken, die je al voor een paar euro koopt. Misschien heb je daar iets aan?

      Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>