8 fantastische recepten met kurkuma

Een tijdje geleden heb ik kurkuma ontdekt. Dit geelgekleurde kruid komt uit India en wordt vooral veel gebruikt in oosterse landen. In de keuken, maar ook zeker als beautyproduct. Omdat kurkuma een helende werking heeft, wordt het ook wel het heilige kruid genoemd. Het mag dan ook echt niet ontbreken in het kruidenrek van iedereen die bewust probeert te eten. Maar wat kun je eigenlijk met kurkuma?

De antibacteriële eigenschappen van de geelwortel, zoals kurkuma ook wel genoemd wordt, zorgen ervoor dat deze specerij steeds populairder wordt. Logisch als je weet dat kurkuma een reinigende werking heeft op het lichaam en ontstekingswerend is. Met deze tien recepten ontdek je dat je meer met kurkuma kunt dan alleen in curry’s gebruiken.

Eén kleine tip voordat je met kurkuma aan de slag gaat, het geeft nogal af! Dus let op je kleding, meubels, muren etc. ;-)

1. Gekiemde linzenburger
Een recept van Healy eats Real

Deze burger is helemaal vegetarisch omdat je ‘m maakt met linzen en zoete aardappel. Dat is even een werkje, maar het eindresultaat is deze heerlijke, gezonde burger mét kurkuma! Lekker op een broodje als lunch.
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

2. Ontstekingsremmende smoothie met watermeloen
Een recept van A Harmony Healing

Je kunt kurkuma ook prima toevoegen aan smoothies. Op die manier krijg je z’n antibacteriële kwaliteiten binnen zonder dat je het merkt. Eén tip: gooi niet te veel kurkuma in een smoothie. Dan gaat de smaak overheersen en (trust me) dat wil je niet.
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

3. Glutenvrije sinaasappel-kurkuma taart
Een recept van Strayed from the Table

De kleur van kurkuma heeft ongetwijfeld te maken met de kleur van deze cake en geeft net dat beetje extra smaak.
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

4. Romige, ontstekingsremmende thee met kurkuma
Een recept van Nourished Kitchen

Thee is een goede manier om optimaal van de ontstekingsremmende werking van kurkuma te profiteren. Deze thee is romig door de kokosmelk en de honing maakt ‘m zoet. Als je manuka honing gebruikt (zoals het recept ook aangeeft) is dit kopje thee dubbel antibacterieel. Geen manuka-honing in huis? Niet getreurd, met gewone honing werkt het ook prima!
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

5. Gekruide scrambled egg met boerenkool
Een recept van Healy eats Real

Dit is een heerlijk recept voor iedereen die van ei houdt. De boerenkool en de kruiden maken dit tot een bijzondere variant van een gerecht dat iedereen eigenlijk wel kent.
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

6. Geroosterde bloemkool met kruiden
Een recept van The Kitchn

Neem een keer een bloemkoolsteak in plaats van een biefstukje! Geroosterde bloemkool is populair onder foodies, en niet zonder reden. Gebruik je de juiste kruiden dan is het absoluut delicious.
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

7. Gegrilde kip met kurkuma
Een recept van Serious eats

Simpele kipspiesjes zijn lekker, maar je kunt er ook iets bijzonders van maken. Deze Thaise gegrilde kipspiesjes zijn lekker op de barbecue, maar ook uit de pan zijn ze een mooie aanvulling op een maaltijd.
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

8. Geroosterde groenten met rijst in een kurkuma sausje
Een recept van The First Mess

Gegrilde groenten zijn my favorite! Ik ben er echt dol op. In dit gerecht worden ze gecombineerd met een soort sausje/soep van kurkuma. En daar is natuurlijk maar één woord voor: heerlijk!
9 fantastische recepten met kurkuma | Feel Magazine

Meer met kurkuma? Je kunt er ook een fantastisch gezichtsmasker mee maken!

Ken jij ook een lekker recept met kurkuma? Laat het me hieronder weten.

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>