7 redenen om over te stappen op natuurlijke huidverzorgingsproducten

Het lijkt een heuse trend de laatste tijd: natuurlijke huid- en haarverzorgingsproducten. De ene na de andere vriendin stapt over op een natuurlijke shampoo, anti-allergene douchegel of facewash zonder toevoegingen. En terecht. Want je wilt natuurlijk het allerbeste voor je huid en haar! Maar waarom eigenlijk?

Als je je een beetje gaat verdiepen in de ingrediëntenlijst van de producten in je badkamerkastje, zul je waarschijnlijk behoorlijk schrikken. In dit artikel geef ik je zeven redenen om compleet over te stappen om natuurlijke verzorgingsproducten!

1. Je vruchtbaarheidshormonen worden aangetast
Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De chemicaliën in sommige producten hebben invloed op je hormonen. En soms gaat dat zelfs zo ver dat je minder vruchtbaar bent! Parabenen, sulfaten en ftalaten zijn slecht voor je voortplantingshormonen. Ze kunnen namelijk een stofje aanmaken dat lijkt op oestrogeen. Dat verstoort je natuurlijke hormoonhuishouding en kan zelfs leiden tot een hormoonaandoeningen als PCOS.

2. Kankerverwekkende chemicaliën
In sommige producten zitten chemicaliën die kanker en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In beautyproducten zoals nagellak zitten bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen als formaldehyde en Polyethyleenglycol.

3. Haaruitval
Merk je dat je last hebt van haaruitval? Werp dan eens een blik op de ingrediëntenlijst van je shampoofles. De chemische stofjes, parfums, kleurstoffen en andere niet-natuurlijke ingrediënten kunnen een vervelend effect hebben op je o zo gekoesterde lange lokken.

4. Roos
Beautyproducten met chemische stoffen kunnen niet alleen voor haaruitval zorgen, maar kunnen ook je hoofdhuid irriteren. Het resultaat: roos! Het kromme is dat roos vaak veroorzaakt wordt door shampoos en conditioners die juist claimen tégen roos te zijn. Sommige chemicaliën maken roos erger en veroorzaken een overschot aan gist. Wat één van de oorzaken van roos is.

5. Allergische reacties
Heb je last van een gluten- of soja allergie, of kun je slecht tegen tarwe of zuivel? Tijd om je beautyproducten te checken! Die kunnen namelijk een allergische reactie veroorzaken. Gek? Zeker niet! Want ze hebben wel degelijk effect op wat er ín je lichaam gebeurt. Alles wat je op je (hoofd)huid gebruikt, wordt namelijk binnen 20 minuten in je bloedbaan opgenomen. Dus als zo’n product een stofje bevat waar je niet tegenkan, kun je alsnog last krijgen van een allergische reactie.

6. Overgewicht
Geef niet direct je shampoo de schuld van die paar kilootjes te veel, maar bepaalde chemicaliën staan erom bekend dat ze kunnen leiden tot gewichtstoename. De ‘obesogens’, zoals ze genoemd worden, vertragen je stofwisseling en de werking van je schildklier. Een van de belangrijkste ‘obesogens’ die je moet vermijden zijn ftalaten. Dit stofje wordt regelmatig gelinkt aan gewichtstoename en verstoringen in je hormoonhuishouding.

7. Hoofdpijn
Veel beautyproducten bevatten parfums die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Zeker als je gevoelig bent voor geurstoffen kun je de niet-natuurlijke producten beter links laten liggen. Kies in plaats daarvoor voor natuurlijke alternatieven.

Om je op weg te helpen, heb ik een aantal producten met natuurlijke ingrediënten voor je op een rij gezet. In het begin kan het een beetje lastig zijn om wijs te worden uit de ingrediëntenlijst, maar je zult zien dat je er steeds beter in wordt!

Eerlijk gezegd ben ik me rot geschrokken toen ik onderzoek ging doen voor dit artikel. Ik wist wel dat natuurlijke producten beter zijn, maar ik wist niet welke schade de chemicaliën kunnen aanrichten. Wat een eye-opener!

Werp jij wel eens een blik op de inhoud van je shampoofles?

Beeld bovenin: e y e / s e e

Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>