6 tips voor een goede nachtrust

Last van slapeloosheid? Lig je uren te woelen en draaien in bed en val je niet in slaap? Vrouwen kunnen urenlang piekeren in bed en daardoor slaap te kort komen. Om je een fijne nachtrust te geven, zette Feel een rijtje tips voor je klaar. Zo kun je voortaan heerlijk slapen en word je weer fit en energiek wakker!

1. Ritme
Een regelmatig slaapritme is belangrijk voor een uitgerust gevoel. Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ook steeds rond dezelfde tijd weer op te staan. Je lichaam en bioritme wennen hier na een tijdje aan. ‘s Avonds zal je beter in slaap kunnen vallen en in de ochtend word je helemaal opgeladen en vol energie weer wakker.

2. Geen cafeïne
Probeer ’s avonds zo min mogelijk cafeïnehoudende dranken te drinken. Koffie en energiedrankjes zorgen voor een onrustige nacht. Maar ook cola, ijsthee en chocolade kunnen ervoor zorgen dat je lang wakker ligt. Een kopje kruidenthee of cafeïnevrije koffie is een beter avonddrankje (al is cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij).

3. Relaxmomentje
Probeer je lichaam en geest voor te bereiden op het slapen door ze rust te gunnen. Ga niet laat op de avond intensief sporten. Dit doet je bloedsomloop sneller stromen en geeft je lichaam extra energie. Neem liever een warm, ontspannend bad met heerlijk geurende etherische olie. Of luister naar rustgevende muziek terwijl je op de bank geniet van een kopje thee. Er zijn op Youtube hele afspeellijsten te vinden met fijne liedjes, zoals deze.

4. Mediteer
Meditatie is erg effectief tegen rusteloosheid. Zelfs als je iedere dag maar vijf minuutjes mediteert, kan dat al veel doen. Door je te concentreren op je ademhaling krijg je meer controle over je gedachten en zal je ook beter in je vel gaan zitten. Zorg voor een rustige ruimte en een comfortabele houding. Even niets doen zorgt voor een rustpunt in je dag.

5. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd
’s Nachts in bed word je bestookt door gedachten aan alle dingen die je nog moet doen. Je voelt dat je lichaam moe is, maar je hoofd draait nog op volle toeren. Om de slaap te kunnen vatten, moet je al je gedachten los laten. Zorg dat er standaard een opschrijfboekje en pen op je nachtkastje liggen. Alle dingen die door je hoofd schieten kun je dan opschrijven, waardoor het makkelijker wordt ze los te laten.

Een rommelig huis kan ook voor onrust zorgen. Door tijdgebrek is je huis of slaapkamer veranderd in een complete chaos. Dit kan onbewust bijdragen aan de chaos in je hoofd. Plan een dagje grote schoonmaak en ruim alles netjes op. Zorg voor een schoon bed en maak voor het slapen alvast een lijstje met taken voor de volgende dag, dan hoef je daar niet meer aan te denken.

6. Oefening baart kunst
Mocht je nou echt niet in slaap kunnen vallen, dan kunnen slaapoefeningen je misschien een handje helpen.  Ga op je rug liggen en leg je handen naast je neer.  Focus je op je voeten en laat ze warm worden. Dit doe je door te visualiseren dat ze warm worden en te bedenken hoe het voelt als ze warm zijn. Houdt dit net zo lang vol, tot je voelt dat ze echt warm zijn. Dan ga je door naar je onderbenen, je bovenbenen en verder naar boven. Blijf steeds net zo lang focussen totdat het echt warm aanvoelt, ga dan pas verder. Let erop dat je niet gaat haasten, want dan heeft het geen effect. Als je hele lichaam warm is, begin dan weer bij je voeten en laat nu alles zwaar worden. Dit gaat op dezelfde manier als bij het warm maken. Tijdens deze oefening val je vanzelf in slaap.

Heb je beide oefeningen helemaal voltooid en lig je nog steeds wakker? Doe dan de volgende oefening: visualiseer een spiraal vanuit je navel. Laat deze langzaam steeds groter worden. Het is belangrijk dat je de oefeningen rustig en langzaam uitvoert, zodat je lichaam en geest echt tot rust komen. Alleen dan val je in slaap.

Succes en alvast weltrusten!

[divider]
Beeld: porschelinn

Liselot

Kan zichzelf helemaal verliezen in een goed boek. Verder studeert ze journalistiek, zit haar telefoon aan haar hand vastgelijmd, houdt ze van bloggen en van dansen. Oh, en blogt natuurlijk voor Feel Magazine!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>