Je ontbijt overslaan is not done als je wilt afvallen. Een feit dat bij de meeste diëters wel bekend is. Maar daarmee ben je er nog niet. Deze vier tips helpen je verder.
1. Ontbijt binnen een uur nadat je opstaat
Eigenlijk is het logisch om zo snel mogelijk nadat je wakker bent, te ontbijten. Pas nadat je gegeten hebt, komt je stofwisseling op gang. Hoe eerder je eet, hoe sneller je stofwisseling dus op gang komt. Daarom is het ook zo’n dieet-don’t om het ontbijt helemaal over te slaan: je stofwisseling komt dan nog veel later op gang.
2. Ga voor eiwitten en vezels
Probeer suiker zo veel mogelijk te vermijden bij je ontbijt. Eet in plaats daarvan eieren, yoghurt of magere kwark en volkoren granen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Hierdoor blijft je hongergevoel langer weg en krijg je minder last van suiker cravings. Wat kun je dan eten? Een smoothie met fruit, amandelmelk en een eetlepel lijnzaad bijvoorbeeld. Of twee volkoren boterhammen met een omelet van eiwit.
3. Pas op met calorieën
Hoewel calorieën niet per se slecht zijn, doe je er toch goed aan om calorie-arm te ontbijten. Die muffins en Caramel Latte’s van de Starbucks zien er heerlijk uit, maar zijn qua calorieën gewoon te veel voor je lichaam op de vroege ochtend. Ontbijt je toch onderweg en kun je (net als ik) echt niet zonder je morning coffee? Verwen jezelf dan eens per week met je favo latte en kies de rest van de week voor een gewone koffie met (soja)melk. In tupperware bakje neem je heel gemakkelijk yoghurt met een beetje muesli mee.
4. Neem je tijd (en eet rustig)
Als je trek hebt, dan heb je de neiging om je eten zo snel mogelijk naar binnen te proppen. Hierdoor blijf je dooreten, ook als je eigenlijk al vol zit. Pas na 20 minuten kan je lichaam het seintje ‘vol’ naar je hersenen sturen. Eet daarom altijd rustig en kauw goed. Dan zul je zien dat je niet alleen minder eet, maar ook meer kunt genieten van hetgene wat je eet!
Beeld: mediaexpression en Lori L. Stalteri