Recept: chocolade-hazelnoot croissants

Toen ik een tijdje geleden doelloos op Pinterest aan het rondkijken was, kwam ik een recept tegen voor croissantjes mét chocola én hazelnoten (hello guilty pleasure!?) dat er echt heerlijk uitzag. Dat moest ik uitproberen!

Helaas was de eerste drempel al dat het recept in het Russisch (of iets wat er op lijkt) is geschreven. En laat Russisch nou niet een van de talen zijn die ik vloeiend spreek. Maar gelukkig kwam ik met Google Translate en een beetje logisch nadenken een heel eind.

Na een beetje puzzelen had ik het recept dus ontcijferd en kon het aanpassen beginnen. Ik koos ervoor om de croissants iets gezonder te maken door in plaats van witte bloem, voor speltbloem te  kiezen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor wit of volkoren bloem gaan. Met nog een paar kleine aanpassingen kon het bakken beginnen!

Chocolade hazelnoot croissants close upDit heb je nodig
Voor 16 croissantjes

Voor het deeg
400 g speltbloem + extra voor het kneden en uitrollen
20g gist
50 g suiker + 1 extra eetlepel
1 ei
50g boter
50g honing
100 ml amandelmelk
1/2 theelepel zout
1 theelepel vanille-extract
1 eidooier
16 hele hazelnoten

Voor de vulling
100g chocolade (melk of puur)
50 g hazelnootpasta (let op! Geen chocoladepasta!)

Zo maak je het
Meng in een kom de gist met één eetlepel suiker, doe er een scheutje warm water bij en roer het even door elkaar. Dek de kom af met een theedoek en zet ‘m op een warme plek totdat de gist een beetje bruist.

Meng ondertussen de boter, melk en honing in een steelpannetje door elkaar. Verwarm het mengsel, maar laat het niet koken.

Zeef de bloem met het zout in een kom en voeg de 50 gram suiker, het ei, het vanille-extract, het gistmengsel en het verwarmde amandelmelk-mengsel toe. Kneed dit met een mixer met deeghaken of met je handen tot een zacht deeg. Verplaats je deeg vervolgens naar een met bloem bestoven werkvlak en kneed het deeg nog een paar minuten goed tot het glad en soepel is. Leg het deeg in een ingevette kom, dek ‘m af met een theedoek en laat het op een warme plek ongeveer anderhalf uur rijzen.

Terwijl het deeg aan het rijzen is, kun jij je vast bezig houden met de vulling. Smelt de chocolade in een pannetje. Om te zorgen dat het niet aanbrandt, kun je dit het beste au-bain-mairie doen (een pannetje in een pannetje met water). Roer vervolgens de hazelnootpasta (verkrijgbaar bij de meeste bio-winkels) erdoor en mix het goed door elkaar. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 180°C.

Als het deeg klaar is met rijzen (het is nu ongeveer anderhalf keer zo groot), maak je er twee ballen van. Rol deze uit met een deegroller. Als het goed is, heb je nu twee cirkels die ongeveer zo groot zijn als een flinke pizza en ongeveer 6-7 mm dik. Snij met een scherp mes het deeg in 8 gelijke punten.Chocolade hazelnoot croissants deeg

Nu is het tijd voor de vulling! Verdeel een beetje over elk stukje deeg. Let wel op dat je niet te dicht op de rand komt, anders loopt al die heerlijke vulling er straks uit tijdens het bakken. Als de vulling verdeeld is, rol je de croissantjes op. Iedereen die wel eens zelf croissants heeft gemaakt weet hoe dit werkt: je begint bij de brede punten en rolt het deeg naar beneden. Plak de punten van het deeg aan elkaar, zodat de croissant aan elkaar blijft zitten. Precies op die plek druk je zachtjes een hazelnoot in elk croissantje. Leg alle croissants op een met bakpapier beklede bakplaat en doe met een kwastje een beetje eigeel op elk croissantje. Zo worden ze mooi goudbruin in de oven. Je kunt er vervolgens ook nog wat grove suiker overheen strooien. Bak de croissants in 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Het lekkerste is het om ze even een beetje te laten afkoelen voordat je ze serveert.

Tip: lijkt dit recept je super lekker, maar zit je een beetje in tijdnood? Dan kun je ook gewoon het kant-en-klare croissant-deeg dat ze in de supermarkt verkopen gebruiken.

Eet smakelijk!

[divider]
Dit recept is gebaseerd op een recept van Joana Petrova.
Beeld: Joana Petrova

Britte
Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>