Eten op z’n Zweeds

Denk jij bij Zweeds eten ook direct aan de gehaktballetjes van de Ikea? Of kom je niet verder dan knäckebröd? Ik moet toegeven dat dit ook mijn eerste associaties met Zweeds eten zijn. Daar brengt dit nieuwe kookboek van Camilla Läckberg vol Zweedse gerechten vast verandering in!

Sommigen van jullie kennen Camilla Läckberg misschien van haar spannende misdaadromans. Maar ze is ook dol op koken. Samen met haar jeugdvriend én Zweedse topkok Christian Hellberg schreef ze haar eerste kookboek. Aan tafel met Camilla Läckberg staat vol met zomerse, Zweedse recepten. Benieuwd? Hier heb je alvast een voorproefje!

Clubsandwich met kip en advocadodressing
4 porties

Clubsandwich Zweedse stijl1 gegrilde kip
100 g gerookt ontbijtspek, in plakjes
2 rode paprika’s
1 rode ui
2 vleestomaten
12 sneetjes casinobrood
1 bakje Philadelphiaroomkaas (185 g)
4 bladeren bindsla, gewassen
2 avocado’s
100 ml dijonmosterd
200 ml water

Maak de kip schoon en verdeel het vlees in kleinere stukken. Bak de plakjes spek knapperig en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de halve paprika’s met de snijkant naar beneden op een bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en rooster ze in de op 225 °C voorverwarmde oven tot ze zacht zijn het vel zwart begint te worden. Trek het vel er onder stromend koud water af.

Snijd de rode ui in ringen en de tomaten in plakken. Rooster de boterhammen. Bestrijk ze met wat Philadelphia. Leg afwisselend spek, sla, tomaat, paprika’s, rode ui en kip op een geroosterde boterham. Dek af met een geroosterde boterham. Schil de avocado’s en snijd ze in stukken. Klop de mosterd met het water en leg de stukken avocado erin. Dien de clubsandwich op met de avocado.

Dijonmosterd bevat veel olie, dus hoef je om een goede dijondressing te krijgen alleen maar water toe te voegen. Makkelijker kan het niet.

Sint-Jakobsschelpen met meloensalsa en truffeldipsaus
4 porties

Sint-jakobsschelpen met meloensalsa12 sint-jakobsschelpen
zout en zwarte peper
200 ml mayonaise
1 el truffelolie
ff citroen, uitgeperst
200 g watermeloen, geel of rood
ff komkommer, geschild
1 rode ui, gepeld
12 appelkappertjes
12 zwarte kalamata-olijven
olijfolie
zout en peper
1 bosje kervel

Rooster de sint-jakobsschelpen aan beide kanten goudbruin. Breng de mayonaise op smaak met de truffelolie en het citroensap. Voeg eventueel zout en peper toe.

Snijd de meloen en de komkommer in ongelijke stukjes – het moet er ‘natuurlijk’ uitzien, niet te perfect. Snijd de rode ui in dunne ringen. Halveer de appelkappertjes. Schep de meloen, de komkommer, de rode ui, de appelkappertjes en de olijven door de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Serveer de salsa met de truffeldipsaus bij de sint-jakobsschelpen. Garneer met kervel.

Zwarte olijven kun je drogen in de magnetron. Leg ze op een vel bakpapier op een bord en zet de magnetron op de middelste stand. Laat de olijven in de magnetron staan tot ze hard en droog zijn. Hak ze fijn en gebruik ze als smaakmaker in bijvoorbeeld salades of bij gegrild vlees.

Het boek
Naast de heerlijke gerechten die je in dit boek vindt, staat het ook vol met prachtige foto’s. Niet alleen van de gerechten, maar ook van het Zweedse dorp Fjällbacka; de geboorteplaats van Camilla.

Ben je benieuwd geworden naar het hele boek? Aan tafel met Camilla Läckberg is te koop voor € 19,95.

Britte
Britte

Oprichter en hoofdredacteur van Feel Magazine. Volgt graag de laatste fashiontrends, houdt van beautyproducten testen, kan geen dag zonder sporten en is dol op eten (koken én opeten). Wil je meer weten of ook schrijven voor Feel Magazine? Mail naar brittekoppel@feelmagazine.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>